Премиерът Бойко Борисов направи интересно изказване за спора между ЦСКА-София и ЦСКА 1948 за стадион "Българска армия" и базата в Панчарево. В близките дни ще стартира процедура за отдаване по наем на спортните комплекси на фалиралия ПФК ЦСКА АД.

Напоследък прехвърчаха доста искри между клуба на Гриша Ганчев и алтернативния ЦСКА 1948, който също твърди, че е наследник на ЦСКА и дори обяви, че ще опита да убеди в това УЕФА.

Създаденият през миналата година от военни, деятели и журналисти отбор има претенции към базите, които в момента се ползват от ЦСКА-София.

"В отношенията между феновете не се меся. Базата на ЦСКА си е на ЦСКА и за нищо друго не може да се използва, каза Борисов по време на откриването на основно реконструираната зала "Фестивална" (вече "Асикс Арена"). - Така че истински се надявам, пък и виждате вървят много добре в шампионата. Ние трябваше да осигурим спокойствие и възможности да се развива клуба, това сме го направили. Оттам нататък има си граждански организации в самите фенклубове. Да седнат и да се разберат. Отборът им върви повече от добре. ЦСКА е клуб, който може и три, и четири отбора да поддържа винаги. ЦСКА имаше отбори навремето, в които всичките бяха национали и резерви им стояха национали."

Колкото до залата в кв. "Гео Милев", тя бе затворена от 2011 г., а ремонтът бе отлаган много пъти в последните години. В обновлението на съоръжението са инвестирани 7 милиона лева, от които 4 милиона са собствени средства на търговско дружество „Академика 2011“ ЕАД с принципал ММС, а останалите 3 милиона лева са осигурени по договор за енергийна ефективност.

"За нас безспорно това е вълнуващ миг, защото аз съм от хората, които помнят и началото на тая зала, тя беше построена преди около 50 години и до този момент не беше правен никакъв ремонт", каза шефът на БФ по лека атлетика Добромир Карамаринов.

"Аз ще споделя нещо много лично. За първи път преди години в тази зала видях състезание по лека атлетика и днес съм отново тук като един от водещите атлети, така че зала "Фестивална", "Асикс Арена", е основна и много важна за всички. Благодаря за всичко, което правите за българския спорт", рече пък Ивет Лалова.

Капацитетът на залата е увеличен на 2270 седящи места с възможност да бъдат настанени до 6000 души за концерти и масови прояви. Всички седалки са подменени. Инсталирано е най-модерно и качествено спортно оборудване - пълен комплект пособия за лека атлетика и писта с четири коридора от реномирания производител „Мондо“.

Обособени са ВИП ложа, помещения за администрация, персонал, отбори, съдии, делегати, допинг контрол и сектор за медиите. Осигурен е достъп за хора с увреждания както в състезателната зона, така и на трибуните.

По време на реконструкцията са въведени мерки за енергийна ефективност и изолация на стените и покрива, в резултат на което разходите за отопление и консумативи ще намалеят осезаемо с 40%. Освен основното си приложение за лека атлетика, залата е подходяща и за много други спортове като футзал, гимнастика, танци, аеробика, бойни спортове, фитнес и др.

Компанията, чието име носи вече залата, ще помага за издръжката на съоръжението със 100 хиляди лева на година през следващите 6 лета. Премиерът Бойко Борисов разкри, че близкостоящият стадион "Академик" ще бъде ремонтиран за 4 милиона лева.

"На Ивет Лалова  харесва, и на децата им харесва, това е предостатъчно. Ще направим сега и стадиона. А тепърва почваме да правим нови неща, там има за малките населени места игрища, зали, физкултурни салони. Двете програми за училищната инфраструктура и селските програми са към милиард и двеста за подобни съоръжения", добави Бойко Борисов.