"Баба ми казваше - Царят ни спаси!"

Това разказа бившият външен министър Соломон Паси по повод темата кой спаси българските евреи в студиото на бТВ. Поводът - изявленията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че ако не е била Съветската армия, 50 000 евреи нямало да бъдат спасени. Роднините на дипломата дори били стегнали куфарите и знаели, че вероятно ще потеглят към концлагерите. По думите на Паси лесният отговор на въпроса е, че заслугата за подвига по време на Втората световна война е на българския народ. Той обаче припомни, че народът се представлява от институции и изброи освен Борис III и Димитър Пешев, и ролята на Българската православна църква, която е била морална опора за тези хора, които очакват заколение.

"Имала е и някаква малка, съвсем минимална роля и комунистическата партия, която не е имала голямо влияние тогава", призна Паси.

След това допълни, че неслучайно той и съпругата му Гергана Паси преди години предложиха България да получи номинация за Нобелова награда за мир за спасяването на евреите си по време на Втората световна война. И добави:

"Разбира се, че Съветската армия няма и не може да има нищо обшо с това."

Той каза, че това не е първият случай на преиначаване на историята, припомняйки, че е имало изказвания от Москва и по отношение на произхода на кирилицата.

Паси не коментира по същество думите на депутата от БСП проф. Иво Христов, когато той се опита да защити версията на Захарова за историческите събития. Каза обаче, че реакцията на Русия е свързана с отношението към съветските паметници, които, когато бяха изрисувани с анимационни герои - това е било по-невинна закачка, докато сега ставало дума и за нацистки символи. 

 
Бившият министър отбеляза, че за разлика от ГЕРБ, при които депутат си отиде за непремерени думи, в БСП явно предпочитат да защитават единодушно своя представител Христов.

Соломон Паси разказа, че е присъствал на церемонията по "смяна на караула" на върха в ЮНЕСКО. На нея Ирина Бокова сдаде поста след два пълни мандата начело на организацията на ООН.

"Впечатляваща церемония, над 1400 души, това връща доверието в авторитета на политическите лидери. От цял свят се изказваха хора в продължение на два часа, името на Бокова и приносът й бяха споменати стотици пъти. Ако бяхме във времето на социализма, щях да си помисля, че в ЮНЕСКО има култ към личността на Ирина Бокова."

Паси заяви, че ЮНЕСКО от едни добри ръце отива в други и разказа, че наследничката на Бокова - Одри Азуле, родена в Париж мароканска еврейка по произход, е много интересна. Баща й е съветник на краля на Мароко и е бил първият евреин, избран единодушно от арабските държави на висок дипломатически пост. 

За приоритета на България по време на председателството на Съвета на ЕС за европейска перспектива на Западните Балкани Паси заяви, че страната ни може да има принос и в много други направления. За финал на интервюто си той избра да направи призив в качеството си на обикновен софиянец.

"В София ще никнат някакви десетки небостъргачи, които ще скрият Витоша от софиянци. Това е архитектурен хазарт, вземете отношение, направете нещо и вие, медиите", настоя Паси.