Прословутата проверка след вътрешен одит във ВМА от времето на ген. Николай Петров е прекратена правилно. Това постановява Военната прокуратура, която, както Клуб Z писа, иззе прекратената проверка, за да я огледа за законност.

Това се случи, след като по бТВ бе излъчен материал за обществени поръчки за милиони, спечелени от зетя на Николай Петров.

От днешното съобщение на ВоАП става ясно, че военен прокурор правилно е отказал да образува досъдебно производство след одит на Министерството на отбраната за периода от началото на 2014 г. до 31 януари 2017 г., когато шеф на ВМА е Петров.

Излиза, че няма "достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА", при това - след като военният прокурор е намерил първоначалното разследване за непълно и е изискал още документи и обяснения.

Сегашният проверяващ - зам.-шефът на военно-апелативния прокурор - полк. Данчо Данов напомня резултатите от въпросния одит: че има данни за свързани лица, но законът е спазен.

"В резултат на извършената проверка на законосъобразността на проведените търгове за отдаване под наем на свободни помещения и площи във ВМА-МБАЛ-София е констатирано, че процесите на организиране и провеждане на търгове са в съответствие с нормативните и вътрешни актове. Одиторите са установили случаи на участие на свързани лица в търговете, което според тях създавало риск от получаване на по-ниски парични постъпления, поради което са дали препоръка на началника на ВМА да осъществява по-ефективен контрол върху дейността на комисиите за избор на фирмите, участващи в търговете", обобщава държавното обвинение.

Що се отнася до въпросния договор - за доставка на импланти за стави с „Ортопедие-Инвекс“ (фирмата на "зетя" Явор Цонев), на три пъти комисия се е събирала и е класирала дружеството като победител в 4 от обособените позиции в една по-голяма обществена поръчка с обща стойност 1 177 731.00 лв. с включено ДДС. На 13 януари 2015 г. между ВМА, представлявана от ген. Петров, и "Ортопедие-Инвекс“ се сключва договор. От името на фирмата подписва именно зетят Цонев.

Въпреки това:

"Анализът на всички събрани материали е довел до извода, че няма данни за извършено престъпление от общ характер от длъжностни лица от ВМА", пишат от ВоАП.

Разследващите заключават, че със своя акт ген. Петров е направил само нарушение на Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки - деянието му е квалифицирано като административно нарушение. За да се квалифицира поне неизпълнение на служебни задължение по Наказателния кодекс, то пък не отговаря на изискването - от деянието да са настъпили вредни последици.

А какъв е случаят с дъщерята, която има общ адрес с печелившия?

Един от жалоните в разследването беше, че за капак дъщерята на ген. Петров дели общ адрес с въпросното дружество "Ортопедие...". Оказва се обаче, че тя няма брак със собственика Явор Цонев и затова не са свързани лица по смисъла на Закщона за обществените поръчки. Напротив - одиторите некоректно са го споменали.

"Одиторите некоректно са интерпретирали обстоятелство, свързано със съвпадение на седалищата и адресите на управление на „Ортопедие-БГ“ ЕООД и „РП ПР КОНСУЛТИНГ“ ЕООД, чиито едноличен собственик на капитала до 11.08.2014 г. е била Руслана Петрова - дъщеря на ген. Петров, в резултат на  което са извели необосновани предположения за наличие на „свързани лица“ и евентуално на „конфликт на интереси“ при провеждане на откритата процедура.

От извършените от настоящата инстанция справки в Търговския регистър, в службата по вписванията, в БДС и в национална база данни – население се установи, че Петрова е неомъжена. Съгласно чл. 4. от Семейния кодек /СК/ само гражданският брак, сключен във формата, предписана от този кодекс, поражда последиците, които законите свързват с брака. Липсата на граждански брак между Петрова и Явор Цонев изключва възможността да се обсъжда наличието на „свързани лица“, пише прокурорът.

Двамата обаче се намират във фактическо съжителство от 25.07.2016 г., близо година и седем месеца след сключването на договора за периодична доставка... и близо две години и седем месеца от раждането на детето им.

От обясненията на ген. Петров се установява, че той се е запознал лично с Цонев след 25.07.2016 г. (т.е. - когато подписвал с него поръчката, не го познавал).

Що се отнася до въпросния военен прокурор Адалберт Кръстев, ще се преценява дали да му бъде търсена дисциплинарна отговорност.

Ето и съобщението на прокуратурата:

На 10.11.2017 г., Военно-апелативна прокуратура /ВоАП/ потвърди постановлението на прокурор от Военно-окръжна прокуратура гр. София от 7.06.2017 г., с което бе отказано да се образува досъдебно производство по повод одитен доклад на Министерството на отбраната за оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за периода 1.01.2014 г. – 31.01.2017 г. на Военномедицинска академия поради липса на достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА.

При извършения служебен контрол на проверяваното постановление е установено, че първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател. Поради това прокурор от ВоАП е извършил допълнителна лична проверка, в хода на която са изискани относими документи и са снети обяснения от различни длъжностни лица.

Анализът на всички събрани материали е довел до извода, че няма данни за извършено престъпление от общ характер от длъжностни лица от ВМА.

Постановлението е изпратено на Министерството на отбраната и на ВМА.

ВоАП е сигнализирала административния ръководител на ВОП-София за извършване на цялостна проверка на работата на наблюдаващия прокурор Адалберт Кръстев за преценка на основания за ангажиране на дисциплинарната му отговорност с оглед констатираното формално извършване на началната проверка по случая.

Препис от постановлението в едно с копие на одитен доклад от март 2017 г. на Дирекция „Вътрешен одит“ - МО, е изпратен по компетентност на Агенцията за държавна финансова инспекция предвид установеното нарушение на чл. 49, ал. 1 от ППЗОП /отм./ и на т. 9.5 от утвърдените Условията за участие в процедурата. Изпращането е с оглед правомощията на АДФИ за ангажиране на административнонаказателна отговорност.

Пълният текст на постановлението на ВоАП е в прикачения файл.