От няколко дни много приятели възмутени споделят снимки от една страница във фейсбук – нарича се „България и Русия – заедно вовеки“. (По-късно Фейсбук спря достъпа до тази страница заради многото сигнали - б.р.)Това не е единствената страница с агресивно антизападно и проруско съдържание, но се откроява с еднозначните призиви към насилие и закани за убийства дори на конкретни личности.

Последователите на тази страница са 65 000 души. Голяма част от тях прочетоха преди дни (снимки от примерите след края на текста):

Събираме ударна група, които притежават огнестрелни оръжия.

Бъдете сигурни, че настъпва времето, когато русофобите ще бъдат отстрелвани. Единствено русофобът, който не диша, не е заплаха за националната сигурност на България.

Фейсбук предоставя възможност на потребителите да сигнализират за неподходящо съдържание. Много хора го направиха, а някои продължават да го правят. Самата социална мрежа призовава потребителите си да подават сигнал, когато има „Credible threat of violence – основателна заплаха за насилие“.

На всички сигнали екипът на Марк Зукърбърг (не е известно дали е съставен от живи хора или машини) отговаря:

Благодарим ви за сигнала – постъпихте правилно, като ни информирахте. Разгледахме страницата, която докладвахте, и въпреки че тя не нарушава нито един от нашите Стандарти на общността...“ - ала-бала и т.н.

Фейсбук търпи много критики за начина, по който модерира съдържанието – пропуска фалшивите новини и санкционира истински, докато се бори с... фалшивите новини. Блокира профили на хора само заради групово докладване дори и без да има нарушение. И този път социалната мрежа на Марк Зукърбърг не санкционира тези открити призиви към насилие.

Но ние не плащаме от данъците си на Марк Зукърбърг, за да следи за законността в България. Плащаме обаче на главния прокурор, специални и не толкова специални служби, които би трябвало да се интересуват от този случай. Но не се интересуват.

Не се интересуват и от този призив:

Призоваваме всички родолюбиви българи да ликвидират русофоби!

Започваме да охраняваме на отделни дати руските и съветските паметници. Ще ликвидираме физически всеки, който се опита да ги оскверни, а снимки на отрязаните им глави ще разпространяваме по медиите.

Под този призив има линк към публикация от сайт с измислени новини, а в заглавието са имената на двама конкретни и публично познати български граждани – Радан Кънев и Емил Джасим. И това ли е невинно?

Тази група редовно пише за „изметта Израел“, споделя фалшиви новини срещу Запада, възхвалява с небивалици Русия, обижда конкретни хора – но всичко това можем да приемем като част от свободата на словото.

Призивите към насилие обаче не са свобода на словото. Ето още един пример:

За 1.5 милиарда лева българските корви искат да купят 8 стари ф-16. За същите пари Русия предлага 12 Су-35.

Един ден ще има рязане на главите на предателите. Русофобите в България трябва да бъдат избити.

Страницата споделя новина за президента Румен Радев и заедно с това призовава:

Да унищожим изродите!!!“

„Да потопим предателите в собствената им кръв!

Споделено е и възмущение от изрисуването на паметника на Альоша с нацистки надписи – напълно оправдано възмущение, но призовава и за още нещо:

Ще последва провеждане на специално мероприятие по издирване и физическо елиминиране на терористите!

Такива неща стават в България, г-н Цацаров. Извинявайте за неудобството.