Европейската комисия обяви днес обществено допитване за фалшивите новини и дезинформацията в интернет и започна да сформира експертна група на високо равнище, включваща учени, представители на онлайн платформи, новинарски медии и граждански организации.

Групата и консултацията трябва да произведат проект за европейска стратегия срещу фалшивите новини до пролетта на идната година.

Първият зам.-председател на комисията Франс Тимерманс каза, че упражнението цели да даде на европейците “инструменти да отличават фалшивите новини, да подобрят доверието си в онлайн медиите и да управляват информацията, която получават”.

Зам.-председателят на комисията Андрус Ансип каза, че ЕС трябва да намери “балнсиран подход между свободата на изразяване, медийния плурализъм и правото на гражданите на достъп до разнообразна и надеждна информация”.
 

"В сърцевината на моите действия е защитата на правото на гражданите на качествена информация, която е крайъгълен камък на демокрацията”, каза българската еврокомисарка Мария Габриел, която отговаря за цифровите общество и пазар.

Въпросите на допитването са свързани с това как гражданите, медиите, академичните среди, властите приемат фалшивите новини, как работят досегашните мерки срещу тях и какви се налагат в бъдеще.

Прессъобщение на комисията уточнява, че допитването се отнася за фалшивите новини извън съдържанието, което само по себе си е незаконно според съществуващото европейско и национално законодателство.

Комисията обяви покана за кандидатури за членове на експертната група, която трябва да бъде сформирана до средата на декември и да започне работа през януари.

Междувременно Държавният департамент на САЩ обяви търг за $700 000 за организация, която ще подкрепя развитието на обективна журналистиска в Унгария. Съобщението констатира "липса на основаващо се на факти репортерство" в страната.