Днешната пресконференция на Военно-апелативна прокуратура за решението им, че в случая с ген. Николай Петров няма данни за извършено престъпление, се оказа много по-безинтересна от... прокурора, който го е разследвал като първа инстанция.

Както Клуб Z писа по-рано днес, зам.апелативният военен прокурор Данчо Данов се произнесе по същия начин, както и първата проверка: с отказ да образува дисциплинарно производство поради липса на извършени престъпления от ген. Петров или други длъжностни лица. Бившият вече здравен министър подаде оставка от поста след изнесени в медиите данни за два търга, спечелени от фирма на фактическия му зет. Всичко това залегнало в одит на МО, но Военна прокуратура отказала да образува досъдебно производство.

Първият половин час днес мина едва ли не във венцехваления, установени от ръководството на ВоАП към ген. Петров: при него се подобрили на два пъти икономическите показатели на ВМА, задълженията от 95 млн. лв. през 2014 г. към момента са свалени на 14 млн., как направил цесии с Българската банка за развитие, към която са прехвърлени 50 млн. лв. от въпросните задължения и т.н... И тогава дошъл този одит, който според прокурор полковник Данов "по необясними причини констатирал, че има нарушения". Данев използва изрази като "украсено" по повод доклада на одитното звено на МО.

И всичко при спечелените търгове от Гражданско дружество "Ортопедие инвест" - с водещ партньор мъжа, от когото дъщерята на ген. Петров има дете - било чисто. Или всъщност: не точно, но с данни за едно малко административно наказани - от 100 лв. до 2000 лв., но те са пратени на АДФИ, защото тя е компетентният орган.

Не така обаче стои въпросът с военния прокурор майор Адалберт Кръстев, който постановил първия отказ да образува досъдебно произведствао.

Цялата изработена от него проверка била 2 тома - от които единият е същинският одит, на базата на който прокуратурата трябва да се произнесе дали да образува или не същинското разследване.

Сега вече проверката е 18 тома и още ще расте, обърна внимание полк. Данов.

Интересно е, че военният прокурор Кръстев написал като свои мотиви, за да го прекрати,... единствено отговорите на ген. Николай Петров, които му били зададени при предварителната проверка от одита на МО. Той не извършил следствени действия и дори в постановлението му били объркани обособените позиции, за които кандидатства сдружението на "зетя" и в крайна сметка ги печели.

Що се касае до прокурор Кръстев, през 2011 г. той бил предлаган за наказание, но минал с "обръщане на внимание". Което... не е точно като дисциплинарно наказание, което да ти остане в характеристиката.

През 2013 г. му било наложено същото наказатие със същия мотив - неспазване на сроковете.

Третото вече е през 2015 г., но както отбеляза днес шефът на Военноапелативната прокуратура Веселин Стоев, то е "порицание" и вече не съществува поради давност (става въпрос за неразделения на две колегии предишен състав на ВСС, б.а.). Т.е. - сега той би бил разследван като "чист".

Шефът на Военноапелативната прокуратура Веселин Стоев

Многото проверки на Кръстев изобилстват с констатации за "пренебрежение към граматическите правила" в изписаните актове, необоснованост, използване на несвързани понятия в едно изречение.

Освен това не извършил разследвания по 2 съдебни производства, след като е бил длъжен...

Освен това неоснователно и незаконосъобразно е образувал 7 досъдебни производства, изреди специално полк. Стоев, който взе думата по адрес на подчинения си.

Неясно за какво е удължил сроковете за две досъдебни производства, без да даде мотиви.

За капак разпоредил 2 проверки срещу лица, които изобщо не са подсъдни на военните съдилища!

Не посетил 3 местопроизшествия.

Възлагал на некомпетентен орган да извърши неотложни действия по разследване.

Незаконосъборазно е сключвал споразумения с неоторизирано за това лице.

"А дали съпругата на наблюдаващия прокурор работи или не работи в Министерството на здравеопазването и дали това не е било основание той да се самоотведе, тепърва ще проверяваме", каза още Стоев (по медийни информации, съпругата на Кръстев – Цветанка Кръстева, е служител на Министерството на здравеопазването по времето, когато мъжът й проверява Николай Петров. Здравният министър е пряк ръководител на съпругата на военния прокурор,, б.р.). 

Проверка из архивите говори, че главният прокурор Сотир Цацаров отдавна - по-точно от самото начало на мандата си през 2015 г., меко казано, не е почитател на Кръстев. Тогава военният прокурор е пратен на съд заради представено невярно медицинско в конкурс за частни съдебни изпълнители (ЧСИ), е глобен с 3000 лв. Майор Величка Влашева от Военния съд в Пловдив решава, че обвинителят е извършил документно престъпление. По късно апелативната инстанция отменя дори и него.

През пролетта на 2015 г. Кръстев е обвинен, че съзнателно се е ползвал от документ с невярно съдържание - карта за медицински преглед, при участието му в конкурс за частен съдебен изпълнител (ЧСИ). Тогава от прокуратурата съобщават, че на 8 септември 2014 г. е постъпил в Клиниката по ендокринология във ВМА, където му е било открито заболяване (по неофициална информация диабет) и е изготвена епикриза, като му е издадено експертно решение за 92% неработоспособност.

На 5 декември 2014 г. обаче военният прокурор подал документи за участие в конкурса за ЧСИ, сред които била и карта за медицински преглед, в която е вписано, че е клинично здрав. Според обвинението това е невярното обстоятелство, тъй като заболяването на Кръстев е установено с епикриза от Клиниката по ендокринология при ВМА и с решение на лекарска консултативна комисия.

По искане на главния прокурор тогава ВСС отстрани Кръстев от длъжност до приключване на наказателното производство срещу него. Така и не стана ясно, защо военният прокурор би искал да се представя за здрав, тъй като заболяването му не е пречка за участие в конкурса за ЧСИ, в който той така или иначе не се класира.

Какот казахме, след отмяна на присъдата, той така и си остава само с онова "порицание" от предишния ВСС - вече изтрито поради едногодишния давностен срок.