Височайша публика събра депутатката от БСП Елена Йончева на представянето на филма си "Граница". На премиерата дойдоха вицепремиерът Валери Сименов, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Очаквано събитието бе уважено и от лидера на БСП Корнелия Нинова и по-голямата част от парламентарната група на левицата.

Елена Йончева дава думата на Цветан Цветанов. 

В 20-минутното видео има кадри от границата около оградата - в случая в района на Малко Търново, снимани през октомври. Във видеото има засечен случай как мигранти прескачат преградното съоръжение със стълба. 

Показва се и открита на място на наша територия група, която не е ясно как е преминала. В кадъра обаче се чува глас, който казва:

"Питайте този, който плати оградата."

Има и интервю на човек, за когото се твърди, че е служител на Гранична полиция. Той е пожелал анонимност. Лицето му не се вижда, а гласът му е премодулиран. Той казва, че според него бежанският поток не е намалял, а просто е канализиран. Дава примери и за сумите, които се плащат за трафик през границата - по около 300 евро на човек за преминаване през нашата граница и от 7000 до 15 000 долара на човек за каналджиите, за да гарантират целия маршрут на бежанец от Турция до дадена страна в Европа. Според интервюирания трафикантите на хора са изключително добре информирани откъде оградата може да бъде преодоляна, как, кога минават патрулите и т. н.

Човекът, пожелал анонимност, твърди, че това се покровителства на най-високо ниво, добросъвестни служители на МВР сигнализирали многократно, но нищо не следвало от това. Мъжът казва, че ако има разследване, той би свидетелствал.

Йончева се позовава на доклади на наши институции и на "Фронтекс", според които например видеонаблюдението на границата на места изобщо не работи след изтичането на гаранционния срок за поддръжка на съоръженията. Защо и кой е допуснал камерите да не работят в продължение на години - не става ясно. 

Вицепремиерът Валери Симеонов беше силно усмихнат по време на филма, в който е цитиран с твърдения как никой не може да премине през границата и как оградата е добре направена. Той обаче не говори пред медиите, за да сподели впечатлението си от кадрите на Йончева.

Показани са кадри във филма и на "прерязана" ограда на места, където тя е единична, а "вратите" в нея са затворени с тел, клони, дори с четка за зъби. Има и извод, около който също се цитират документи, че не е ясно защо част от съоръжението е двупластово, а друга част - еднопластово. Прави се и сравнение с оградата в Гърция на турската граница, която е струвала по 250 евро на кв. м, а у нас е доста по-скъпа, като за изграждането ѝ имало обществено обсъждане на проекта.

След края на прожекцията Елена Йончева обяви, че прави гражданска инициатива, в която всякакви хора ще могат да подават сигнали за подобни случаи. Гостът Цветан Цветанов бе поканен от Йончева на сцената. Закономерно залата го освирка.

Цветанов заяви, че  българските служби работят, повтори правителствената теза, че мигрантският натиск е минимизиран, благодарение на услията на държавата. По отношение на начина, по който е изграждана оградата, Цветанов обясни, че това е ставало в периода 2013-2014 г. (тогава на власт беше правителството на Пламен Орешарски - б.р.).

Представителят на ГЕРБ можел да предостави данни за "начина, по който се изграждаше преградното съоръжение в този период, когато преградните съоръжения бяха просто наклонени и там нямаше необходимост да има дори и стълба".

Цветанов отчете, че само през 2015 г. върнатият бежански поток наброявал 90 000 души, които са направили опит да преминат границата. Година по-късно числото е 45 000, а тази година - не повече от 7000. "Това означава, че бежанският поток е намалял. Центровете за бежанци с момента са запълнени на 20%. 

Председателят на ГЕРБ обяви, че с пари от ЕК в момента текат обществени поръчки, с които да се решат проблемите с видеонаблюдението (налични от 2014 г. насам според филма - б.р.).

 

"Мога да ви уверя, че този материал ще бъде прегледан, разбира се, и от министър-председателя и там, където е необходимо, ще се вземат необходимите мерки, защото винаги всеки един сигнал, който се подава, той би трябвало да бъде проверяван. Но това, което бих искал да уточня обаче - от първоначално заявените много сериозни сензации и разкрития, аз смятам, че това, което видяхме - има достатъчно данни в службите, те работят по ограничаване и спиране на тези схеми за преминаване на бежанци", каза още Цветанов.

"Няма такава информация и ви гарантирам, че ако има такава информация, премиерът и ръководството на МВР ще бъдат безкомпромисни към тези случаи", каза още Цветанов на въпрос дали службите разполагат с данни за "покровителство на каналджийството от най-високо ниво".

След това той изнесе на сцената и подписката, с която ГЕРБ ще искат промяна конституцията с цел отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията.

Той поиска от присъстващата Корнелия Нинова да каже на място дали ще подпише искането и да го направи. Двамата се събраха на едно място. Нинова отказа да коментира каквато и да било различна тема освен данните, изнесени във филма. И попита - няколко пъти, кой и кога ще си подаде оставката след видяното и кой ще поеме политическата отговорност.

"Смелият Бойко Борисов ще понесе ли отговорност?", повтаряше Нинова.

Цветанов на свой ред си повтори неколкократно тезите - за свършеното от ГЕРБ и за инвестициите, които предстоят. Както и че ще се направи проверка от компетентните органи по данните от филма.

Цветан Цветанов размаха подписката за поисканата от ГЕРБ промяна в конституцията, свързана с отмяна на давността при разследване на призатизационни сделки. 

Вицепремиерът Валери Симеонов, с когото Елена Йончева е в конфликт, напусна залата, без да каже нищо.