Руският президент Владимир Путин обяви пълно нормализиране на отношенията с Турция след среща днес с колегата си Реджеп Ердоган, съобщи Кремъл.

Същевременно обаче западни медии отбелязаха, че между Анкара и Москва започват да се появяват пукнатини. И главна причина за тях е Сирия.

Оптимистични новини от Москва

Путин прие Ердоган в резиденцията "Бочаров ручей" край черноморския курорт Сочи. Двамата разговаряха първо помежду си, след което срещата продължи с участието на делегации от двете страни.

Двустранните отношения сериозно се влошиха, след като през ноември 2015 г. турски изтребител свали край границата със Сирия руски бомбардировач "Су-24". Това доведе до дипломатическа и търговска война между Москва и Анкара. Путин забрани на сънародниците си да почиват в Турция. Спрян бе вносът на всички турски плодове и зеленчуци в Русия.

След това започна сближаване. Путин подкрепи Ердоган при неуспешния опит за преврат срещу него през лятото на 2015 г. Двамата президенти се срещаха след това 4 пъти.

Путин отбеляза днес, че ако миналата година стокооборотът между двете страни е спаднал с 30 на сто, тази година само за първите девет месеца той е скочил с 39 процента.

Руският президент изтъкна също така, че двете страни продължават съвместната си работа на практика по всички направления, включително по сигурността и разрешаването на сирийската криза.

Ердоган заяви, че честите му срещи с Путин ускоряват развитието на отношенията.

"Хюриет": Ердоган изригна срещу Русия и САЩ заради Сирия

Същевременно Ердотан нападна консенсуса между Путин и американския президент Доналд Тръмп, че не е възможно военно разрешаване на конфликта в Сирия, съобщи в. "Хюриет". Турският президент изрази недоволството си в изявление пред журналисти, преди да отлети за срещата си с Путин.

"Имам затруднения да разбера тези изказвания. Ако военно разрешаване не стои на дневен ред, тогава тези, които казват това, трябва да си изтеглят войските", каза той.

И продължи с атаките си:

"Ако военният метод не е решение, някоя трябва да приложи политически метод и да намери начин да се отиде на избори колкото се може по-бързо. Бил ли е приложен такъв метод през последните 7 или 8 години? Ще говорим с Путин и за това. Ние сме тези, които познават най-добре региона. Ние сме тези, които най-добре знаят какво се случи пре последните 15 години. Броят на убитите от армията на централното сирийско правителство вече достигна 1 милион."

Ердоган припомни, че Турция никога не е искала САЩ да се намесват в Ирак за свалянето на Саддам Хюсеин и призоваваше Вашингтон да намери решение чрез демократични средства.

"Но те не слушаха. Обама също каза, че няма да останат от Ирак, но изтеглиха ли се? Не се изтеглиха. Хората не са глупави. Те говорят едно, а правят друго", каза още турският лидер.

Той допълни, че САЩ са създали 5 военни бази в Северна Сирия и ще създадат шеста в град Ракка. Отделно в региона американците имат 8 други бази. Ердоган отбеляза, че в същото време Русия има 5 бази в Сирия. И попита:

"Какви са тези методи, ако не военни?"

В събота Путин и Тръмп излязоха със съвместно изявление, че ще продължат съвместните усилия за борба срещу "Даеш" до нейния разгром. Декларацията бе направена от Виетнам, където двамата президенти участваха в срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Според текста на документа Вашингтон и Москва са съгласни, че няма военно разрешаване на сирийския конфликт.

От съобщението на Кремъл за срещата в Сочи Сирия е спомената единствено в думите на Путин, че двете страни работят заедно за разрешаването на конфликта.

Липса на доверие

"Путин и Ердоган нямат доверие един към друг, най-вече Путин. той смята Ердоган за непредсказуем", коментира пред "Гласът на Америка" Халдун Солмазтюрк, шеф на института "Турция през XXI век" в Анкара.

Не трябва да се забравя, че двамата президенти се видяха в Сочи, след като Русия бе принудена да отложи поредната среща за Сирия в Астана, Казахстан. Турция заплаши да я бойкотира, той като Москва бе поканила сирийската кюрдска групировка Отряди за народна самозащита (ОНС). Анкара я смята за свързана с обявената за терористична Кюрдска работническа партия (ПКК).

Анкара е гневна и на Вашингтон, който също ухажва кюрдите в Сирия и ги използва като съюзници в борбата срещу "Даеш".