RT America - американският филиал на телевизия Russia Today (RT), бе регистриран в САЩ като чуждестранен агент, предаде нюз.ру, като цитира Министерството на правосъдието във Вашингтон.

От програмата нямали друг избор, тъй като били поставени при такива условия, обясни шефът на информационната служба Алексей Кузнецов. Затова оттам подали всички необходими документи до правосъдното министерство.

В тези документи обаче не е отбелязано кой в Русия плаща на RT, твърди опозиционният портал "Медуза", който ги е проучил внимателно. В тях се съдържа информация, че RT, отбелязана в документите като T&R Productions LLC, е подчинена на руското автономно сдружение с идеална цел "ТВ-Новости". Същото получило през тази година от руския държавен бюджет почти 19 милиарда рубли (близо 320 милиона долара).

От RT заявяват, че знаят, че „Руската федерация в значителна степен финансира "ТВ-Новости", но не знаят "кой регулира, притежава, управлява, контролира или спонсорира" тази организация.

Според декларацията RT, или по точно T&R Productions LLC, има само един сътрудник в САЩ - Михаил Солодовников. Годишно той получава 670 000 долара.

След регистрирането си като чуждестранен агент в САЩ RT се задължава на всеки шест месеца да декларира постъпващите и изразходвани пари. Ако правосъдното министерство сметне дейността на програмата за политическа пропаганда, тя ще бъде задължена да брандира материалите си с етикета "представител на чуждестранна организация".

В попълнените документи от RT изтъкват, че задачата на програмата е "да информира, а не да влияе", а в предаванията се правят "балансирани коментари".

През септември Министерството на правосъдието в САЩ задължи RT America да се регистрира като чуждестранен агент, с което предизвика гнева на Кремъл. Главната редакторка на програмата Маргарита Симонян заяви, че вероятно американските медии ще прекратят работата си в Русия в отговор.

Западът смята RT за рупор на кремълската пропаганда и разпространител на фалшиви новини, целящи да подкопаят единството на Европа.

Същевременно и Русия обяви организации за чуждестранни агенти със специален закон. Това клеймо бе лепнато дори на общество "Мемориал", документиращо престъпленията на сталинизма.