5200 сделки могат да бъдат разследвани, ако отпадне давността за престъпления при приватизацията. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред бТВ. Вчера от ГЕРБ оповестиха, че инициират консултации за промени в Конституцията, с които тази давност да отпадне.

Биков допълни, че ако някъде се установи престъпление, ще може да се носи наказателна отговорност.

"Минаха доста години от по-голяма част от сделките, някои от предприятията вече не съществуват, а други са препродадени няколко пъти. Предлагаме да се създаде възможност за органите на съдебната власт, на прокуратурата, да продължат да разследват подобни сделки, за които сега има давностен срок", каза Биков.

И допълни, че за някои сделки давността е изтекла преди 15 години (първият Закон за приватизацията е от 1992 г., а стандартната давност е 10 г., б.р.)  и "хората, които са извършили престъпления, вече спят спокойно". Биков е на мнение, че има съмнителни сделки, но не даде пример.

"Ние не сме против приватизацията по принцип. Този инструмент беше изключително необходим в първите години на прехода, когато държавната собственост се трансформираше в частна. Ние обаче проведохме този процес и бавно, и доста мръсно."

Това каза още Биков.

По същото време шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обясни пред БНТ, че приватизационни сделки няма да бъдат разваляни, независимо че ще започне разследването им със задна дата. Поправките на Конституцията щели да обхващат точно определен период на раздържавяване - от 1993 г. до края на 2017 г. Според Кирилов досега приватизацията не е разследвана ефективно, защото съдилищата умишлено са гледали да приключат колкото се може по-бързо делата си.

"Имало е сделки, които са били разследвани, имало е дори сделки, по които са били повдигнати обвинения от прокуратурата пред съд и по тях е постановен окончателен акт - за тези случаи не можем да върнем времето назад", поясни Кирилов.

Към момента били разпродадени почти всички държавни и общински дружества и участия, които биха могли да бъдат приватизирани. Останали са двайсетина дружества, които са включени към забранителния списък на действащия сега приватизационен закон.