ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

Министър-председателят Пламен Орешарски заяви днес, че ще подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС. Той каза, че Георгиева има шансове, ако държавните и правителствените ръководители на ЕС тази вечер не се споразумеят длъжността на първи дипломат на ЕС да бъде отредена за социалист.

Ако българската кандидатка за този пост не успее, парламентарните партии у нас ще трябва да решат до края на месеца кого да номинират за български еврокомисар.

За първи път откакто е премиер, Орешарски заема позиция обратна на мандатоносителя си БСП. Нейният лидер в оставка Сергей Станишев днес го призова да номинира социалист за български член на висшия изпълнителен орган на ЕС.

Орешарски не отиде на срещата на левоцентристките лидери преди Европейския съвет, където домакин беше Станишев. Вместо това премиерът се срещна с избрания за председател на следващата Европейска комисия християндемократ Жан-Клод Юнкер. Часове след това той даде подробности за разговора пред журналисти.

"Освен по персонални кандидатури, очевидно, високите постове ще се разпределят и по политически семейства. Това дава частичен отговор на въпроса за нашата комисарка, която има шансове да бъде номинирана за върховен представител", каза Орешарски след срещата си с Юнкер.

"Върховен представител по външната политика и сигурността" е официалната титла на първия дипломат на Европа.

"Въпросът е как ще протече дискусията и дали няма решаващо политическото семейство", каза Орешарски. "Аз ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, каквото зависи от мене да бъде и номинирана след това, разбира се, тъй като това е едно от условията".

"Повтарям  - зависи не само от нейните персонални качества, в които аз не се съмнявам и ще ги подчертая, а и от разпределението на постовете по политически семейства", каза министър-председателят.
 

Очаквайте подробности.