Ерата на "умните" хапчета започва - американската Комисия по храните и лекарствата (Food and Drug Administration, FDA) е одобрила първото лекарство със сензор, съобщи Gizmodo.

Става дума за невролептика Abilify MyCite, който се ползва за лечение на различни психози. Таблетката на лекарството е оборудвана с "дигитална система за следене на поемането". Или по-точно, сензор, който може да прати информация до лепенка върху тялото на пациента, която пък препраща данни към смартфон или до лекарите, които са отговорни за болния.

Таблетката генерира електрически сигнал, когато бива залята със стомашна киселина. Съдържа мед, магнезий и силикон, които са напълно безопасни и се съдържат в някои храни.

От FDA обаче подчертават, че способността на хапчето да подобри следването на режима от страна на пациента не е била доказана. А системата за следене не е съвършена и може да се задейства със закъснение или да не проработи въобще.

Да се проследява дали пациентите с психоза си взимат лекарствата би било много полезно както за лекарите, така и за хората, които живеят с тях и се грижат за тях. Изследвания сочат, че невзимането на лекарства струва на САЩ поне 100 млрд. долара годишно.

Проблемът е, че данните за това кой и какви лекарства взима, ще станат достъпни за пробив. Макар традиционно медицинските данни да са много добре защитени от закона, случаите на кражба на дигитална информация също зачестяват. Много компании също така събират и продават полуанонимна информация на рекламодателите - така те след време могат да знаят какви лекарства вземаме. Застрахователите също могат да използват подобна информация.

Професорът по право, етика и психиатрия към университета в Колумбия д-р Пол Апелбаум пък отбелязва пред "Ню Йорк Таймс", че едва ли шизофренията е добър старт за подобно лекарство - заради типичната за тези заболявания параноя.

“Система, която ще следи тяхното поведение и ще праща сигнали извън тялото им към техния доктор? Дали в психиатрията или общата медицина, лекарства за почти всяко друго заболяване биха били по-добро начало от лекарство за шизофрения", смята той.