Отвъд забавлението с Кант и Хегел* (ако съм лош, бих им препоръчал да цитират Фридрих Карл фон Савини, но не съм):

Предложението на ГЕРБ е плитка, дребна, кухненска политика. Умела, като за това ниво. Слугински клюки в мазето на “Европейския дом”. 

Единствената цел е да бъдат поставени натясно БСП в парламента и да продължава медийният лайномет по управлението на ОДС. И Бойко пак да си има някакво оправдание отпреди десетилетия.

“Костов е виновен.” Ма че как, почти бяхме забравили.

Но това, че една политика е неграмотна и замисълът й е достоен за нивото на изхитрела перачка, не значи, че тя е безопасна.

Първо, тя пряко навежда на твърдението, че частната собственост е зло. И така превръща днешната власт в най-голямата левичарска заплаха от Виденов насам.

Второ, плюе на основни конституционни принципи и задълбочава правната несигурност, в която тъне обществото ни.

Трето, представлява поредна пряка заплаха за бездруго трагичната среда за инвестиции.

Четвърто, изразява дълбокия провинциален партизанлък на управлението. С приватизация, поради характера на времето и проблемите, са се занимавали БСП и СДС. И да, със сигурност е имало злоупотреби. ГЕРБ крадат от друго, примерно - в невиждан мащаб от обществени поръчки. За тях обаче давността остава. За “нашите” кражби Хегел не вАжи?

Пето, реабилитира комунистическия режим и ДС-мафията, за сметка на реформаторския период на прехода. За заграбването на частна собственост, за лагерите, за “възродителите”, за банковия фалит от ‘96, за мутренските групировки и рекета, за партийните куфари има давност. Само за опита да се възстанови частната собственост - не. ОПС, забравих за някои връзки с групировките...

Шесто, внася огромен морален риск - защо има давност за групово изнасилване, а няма за грешна счетоводна оценка на активи?

Седмо, осмо ...

И последно - именно приватизацията, за разлика от всички останали престъпления на “прехода” БЕШЕ разследвана. По времето на Филчев Иван Костов и покойният Сашо Божков бяха разкарвани всяка седмица по дела. 

Да, покойния Божков, когото тази вече двайсетгодишна неспирна комунистическа атака буквално уби.

От вчера насам не приемам грам дума за разликата между ГЕРБ и БСП. Просто новите комунисти са по-безсрамни.

----

Бележки на редактора:

- Коментара по повод най-новата идея на ГЕРБ - да отпадне давността за приватизационни сделки, препечатваме от профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

- *Докато представяше промените в Конституцията, свързани с отпадането на давността при приватизацията шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ), заяви:

"Абсолютността на наказанието се поддържа от Кант и Хегел, които са учители на Маркс и Енгелс, така че колегите от БСП трябва да ни подкрепят..."