Правителствата по цял свят драматично са увеличили опитите си да манипулират информацията в социалните медии през изминалата година. Това е основният извод в сравнително проучване на "Фрийдъм хаус", което обхваща 65 държави, в които се намират 87 на сто от интернет потребителите в света. България не присъства в изследването.

Ето и още от наблюденията в анализа на "Фрийдъм хаус":

- Режимите в Китай и Русия са най-активни в прилагането на методи за прекъсване на онлайн дискусиите и в потискането на дисиденти в интернет, но тези лоши пракитки излизат вече извън пределите на тези две държави и се прилагат в цял свят. Подобни ръководени от държавата интервенции в свободата в мрежата представляват огромна заплаха за идеята за интернет като освобождаваща технология.

- За 7-а поредна година се наблюдава негативна тенденция по отношение на свободата в интернет, като заедно с това растат физическите и техническите атаки спрямо защитници на човешките права, на независимите медии, както и посегателствата срещу мобилните услуги. 

- За трета поредна година Китай е най-големият нарушител на свободата в интернет, следван от Сирия и Етиопия.

13% от всички интернет потребители в света не са оценени, сред тях попадат и потребителите от България. Изцяло свободни са 23 на сто. А 36 на сто не са свободни. Това е оценката на "Фрийдъм хаус".

- Близо половината от 65-те държави, които са оценени в анализа "Свобода в мрежата през 2017 г.", отбелязват спад, само в 13 има прогрес, при това най-често минимален. 

- Употребата на "фалшиви новини", автоматични "ботове" и други методи за манипулация станаха особено популярни и привлякоха вниманието през изминалата година в САЩ. Онлайн средата в страната остава като цяло свободна, но има намеса отвън с фабрикувани новинарски статии, обиди към много журналисти в социалните медии, тролски коментари - и по време, и след кандидатпрезидентската кампания.

- Усилията на Русия да повлияе през интернет върху изборите в САЩ са добре документирани, но това не се случва само в САЩ. Манипулациите и тактиките за дезинформация са играли важна роля в изборите в поне 17 други държави през последната година, като са нарушили правото на гражданите да избират своите лидери въз основата на реални факти и автентични дебати.

- Въпреки че някои правителства се опитват да защитят интереса си и да увеличат влиянието си навън - както в случая с дезинформационната кампания на Русия в САЩ, в повечето случаи тези методи са използвани вътре в границите на собствените им държави, за да укрепват властта си, която обикновено е далеч от демократична.

- Венецуела, Филипините и Турция са сред 30-те държави, в които правителствата използват армии от хора, които формират общественото мнение, за да налагат по този начин гледната точка на властта, да прокарват определен дневен ред и да неутрализират антиправителствените критики в социалните медии. Броят на правителствата, които са се опитали да контролират онлайн дискусиите по този начин, расте всяка година, откакто "Фрийдъм хаус" регистрира и следи това явление, т. е. от 2009 г. Но през последните години практиката става все по-широко разпространена и технически все по-добре обезпечена - с ботове, създатели на пропаганда, издания, които произвеждат фейк новини, като социалните медии се използват много умело и неистинското съдържание се прави да изглежда максимално достоверно.

- За разлика от преките методи на цензура като блокиране на сайтове и арести на интернет активисти манипулацията на онлайн съдържанието е много по-трудно да бъде засечена. Както и много по-трудно може да ѝ се противодейства.

Ефектът от тези бързо разпространяващи се техники върху демокрацията и гражданския активизъм са потенциално разрушителни, е оценката на международната правозащитна организация. 

При отсъствието на ясна кампания, насочена срещу тази заплаха, манипулацията и техниките на дезинформация може да помогнат на авторитарните режими да увеличат властта и влиянието си, като постоянно подкопават доверието в онлайн медиите и интернет като цяло.