Обвиненият за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г. Йоан Матев остава в ареста, постанови днес САС.

Прокуратурата очаквано използва като аргумент факта, че вчера най-после внесе обвинителен акт срещу младежа, който лежи в ареста от края на февруари.

През миналата седмица СГС го освободи, като счете, че ултимативно определеният за максимален срок по НПК престой под стража е 8 месеца.

Само по изключение при престъпления, предвиждащи над 15 г. лишаване от свобода, той може да се увеличи до 18 месеца. Матев е обвинен за убийство по особено мъчителен начин, т.е. отговаря на изискването. Но понеже е бил непълнолетен към момента, когато убива Георги Игнатов (15 г.), присъдата му автоматично се редуцира "от 5 до 12 години".

Затова и СГС прие, че въпросът със срока не подлежи на тълкуване.

Според държавното обвинение обаче той се е укрил и е задържан, когато вече е навършил пълнолетие, затова не трябва да попада в "намалението" поне по отношение на задържането под стража. 

Прокурорите системно изтъкват и факта, че след като убива малкия Георги през 2015 г., той променя изцяло навиците и външния си вид, пуска си брада, надебелява значително, изтрива снимките си от фейсбук. От това се вади обосновано предположение, че може да се укрие...

Съдиите днес наблегнаха и на факта, че не само законовият, но и разумният срок не е изтекъл и разследването се е движило с бързи темпове.

САС посочи още, че има достатъчно събрани доказателства, които уличават Йоан в извършването на престъплението. Това са показанията на неговите съученици и съотборници, които го разпознават на записите от камерите, разпитът на брат му - Марсел Матев, който посочва къде е хвърлен ножът, както и експертиза, която показва, че това оръжие отговаря на раната на Георги.

Междувременно от СГС дойде новината, че делото се е паднало на съдия Андрей Ангелов - той бе и един от магистратите, кото оставиха Йоан в ареста. По-късно съдия Ангелов се отведе именно на базата на това - че гледайки мярката за неотклонение, вече е изразявал становище и по събраните доказателства.