Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира идеята на ГЕРБ за промени в Конституцията, с които да отпадне давността при престъпления, свързани с приватизацията. Нинова декларира, че е съгласна да се дебатира по темата за приватизацията, ако обаче в този дебат се включат и други теми на прехода като масовата приватизация, концесионните договори, групировките.

"Ще ги подкрепим, ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода. Няма да скъсаме с прехода, докато начело на политическото ръководство на държавта ни стоят представителите на групировките. Мутрите на прехода - вън от политическото ръководство на държавата", заяви Нинова.

И уточни, че "поименно кои са участвали групировките ще се произнесем на един по-късен етап". Нинова изтъкна, че от БСП са единствените, които отдавна са признали, че и те са допускали грешки по време на прехода.

От БСП ще се допитат до Съвета по законодателството на парламента как трябва да се променят законите, за да има резултат по всички тези теми. Правният съвет на партията вече работел по същия казус. Социалистите ще поискат и изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов, който доскоро бе шеф на Агенцията по приватизацията. БСП ще се възползва от нов член в правилника на парламента и ще поиска изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров за това колко проверки и колко производства са били образувани, колко изтичат поради давност и т.н.

"Трябва да питаме и за днешната корупция. Докъде стигнаха делата по изграждането на оградата, санирането, пътищата", каза Нинова.

И обобщи:

"Целият преход на масата, цялата истина на масата, отговорност, мутрите вън от политическото ръководство, край на прехода."

За своето участие в приватизацията тя призна, че е общоизвестно, че има роля в раздържавяването на "Техноимпекс" и е декларирала това.

"Тази сделка е проверявана няколко пъти. Почти винаги когато направя по-ярка политическа стъпка, започва проверка - 2-3 пъти от различни прокуратури. Но "Булгартабак" не е проверяван нито веднъж. 33% от ЕРП, които продаде Борисов - нито веднъж, това, което продаде като кмет на София - нито веднъж. Да се готвят тези, на които ще им е за пръв път", коментира Нинова.

Дали БСП ще подкрепи идеята на ГЕРБ за промени в Конституцията ще се реши на пленум в събота.

Нинова призова Бойко Борисов да посочи поименно кой депутат се занимава с наркотрафик и кой е купупвал гласове от затворници. Подобно изказване Борисов направи през укенда.

За това БСП ще поиска изслушване на премиера, като според Нинова това може да е на закрито заседание.

 

"Да спрем вече с тази манипулация за купуването на гласове, да дойде и да каже поименно, с факти и доказателства, и особено от затворници, които нямат право да гласуват", заяви Нинова.

И допълни:

"Ако откаже да дойде, ще считаме, че той няма такава информация и просто лъже, ако дойде обаче – истината поименно и да си носи отговорност за думите. Не му завиждам и в двата случая, но едно от двете трябва да направи."