Политиката на Европейския съюз да помага на либийските власти да залавят мигранти в Средиземно море и да ги връщат в “ужасяващите затвори на Либия е нечовешка, заяви ООН днес.

"Страданието на мигрантите, задържани в Либия, е позор за съвестта на човечеството”, каза върховният комисар по човешките права на световната организация Зейд Раад ал Хюсеин в изявление, цитирано от АФП.

Либия е главен транзитен малшрут за африканските мигранти, които се опитват да стигнат до Европа. Много от тях стават жертва на трафиканти.

Според Ал Хюсеин ситуацията с тях е станала „катастрофална".

„Международната общност не може да вижда невъобразимите ужаси, претърпени от мигрантите в Либия, и да се преструва, че тя може да бъде регулирана само от подобряване на условията на задържане", каза той. "Те нямат възможност да оспорят законността на задържането им и нямат достъп до правна помощ".

Той обвини ЕС, че не направил нищо да защити мигрантите от нарушаването на правата им.

Според Департамента за борба с незаконната миграция на Либия, 19 900 души са били задържани само от началото на ноември.

Служители на ООН са посетили четири центъра по-рано този месец и са били "шокирани" от това, което са видели, каза Ал Хюсеин.

„Имаше хиляди изнемощели и травматизирани мъже, жени и деца, един върху друг, заключени в хангари без достъп до най-важните нужди и лишени от човешкото им достойнство", каза той. „Не можем да бъдем мълчалив свидетел на съвременното робство”.