В продължения на десетилетия Барби беше синоним на много слаба блондинка с дълги коси, дълги крака, голям бюст и пропорции, които несъществуват в реалния живот. Но постепенно, за да отговорят на променящите се тенденции в света, се появиха най-различни кукли Барби - по цвят на кожата, а в отговор на зачестилите критики - и по-закръглени.

За първи път обаче в 58-годишната история на "Мател", ще има и Барби с хиджаб, съобщават от компанията производител.

Компанията е готова с проект на кукла с хиджаб, която е вдъхновена от Ибтихадж Мухамад, американска фехтовачка, която спечели бронзов медал на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

 

31-годишната фехтовачка е известна като първата американка мюсюлманка, която носеше хиджаб, докато се състезаваше за отбора на САЩ.

Спортистката публикува в туитър своите благодарности към "Мател", че са я приели в "Шеро", тази серия от кукли на компанията, посветена на жени, образец на подражание. 

"Горда съм да узная, че малките момичета по света могат да си играят с Барби, която е избрала да носи своя хиджаб. Детска мечта става реалност", написа тя в социалната мрежа.

Пред сп. "Пийпъл" фехтовачката разказва, че тя е работила с дизайнерите на куклата, за да е сигурно, че всеки детайл е коректен, в това число и по-големите крака. Мухамад обяснява, че фехтовачите имат нужда от по-здрави крака. куклата носи и нейния запазен стил - силната очна линия.

В туитъра на Барби се появи съобщение, според което "Мухамад продължава да вдъхновява жените и момичетата навсякъде да чупят ограниченията".

Барби с хиджаб ще се появи официално през пролетта на 2018 г.

Мухамад, която е родом от Ню Джърси, по-рано е споделяла за трудностите да си мюсюлманка в САЩ. Пред "Дейли Бийст" тя разказа, че се чувства несигурна през цялото време в нейната родна страна и че и се е случвало да бъде следена след тренировки от човек, който искал да я докладва на полицията. Бронзовата олимпийска медалистка разказа и че е била задържана от митничари през декември 2016 г. за 2 часа. 

"Не знам защо. Не мога да ви кажа защо. Но знам, че съм мюсюлманка. Имам арабско име. И това, че съм част от отбора на САЩ и имам олимпийски медал не променя начина, по който изглеждам и начина, по който ме възприемат хората", е споделяла още тя.