Армията на Зимбабве обяви, че е взела властта в страната, предаде Ройтерс.

В съобщението се казва, че всъщност няма преврат, а на мушката са "престъпници от обкръжението на президента Робърт Мугабе". Армията обаче увери, че 93-годишният държавен глава и семейството му са под домашен арест и са в безопасност, съобщи в. "Индипендънт".

Робърт и Грейс Мугабе на партийно мероприятие

Следобед Мугабе се обадил на южноафриканския президент Джейкъб Зума и му предал, че е под домашен арест, но допълнил, че се чувства добре.

Според непотвърдени слухове престарелият диктатор се готви да подаде оставка и води преговори с военните. Разглежда се и възможността съпругата му Грейс да напусне Зимбабве. Следобед телевизия "Скай нюз" съобщи, че тя е отишла в Намибия.

Войници и бронирани коли блокираха пътищата към главните правителствени сгради, парламента и съдилищата в центъра на столицата Хараре.

В това време редовите зимбабвийци се подредиха на обичайните опашки пред банките за пари, а таксита возеха хората, отиващи на работа, отбелязва Ройтерс.

"Ние вземаме на мушка само престъпници около Мугабе, които извършват престъпления, причиняващи социални и икономически страдания в страната, за да ги изправим пред съда", заяви рано сутринта днес по телевизията генерал-майор Ес Би Мойо - шеф на логистичния щаб.

"Щом изпълним мисията си, очакваме ситуацията да се нормализира", допълни той.

Военните арестуваха финансовия министър Игнашъс Чомбо, съобщи правителствен източник. Той бе сред водещите членове на т. нар. фракция Г-40 на управляващата партия Зимбабвийски африкански национален съюз-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ), оглавявана от първата дама Грейс Мугабе. Тя се надява да наследи съпруга си.

Войници заеха ключови позиции в Хараре още вчера и превзеха дъжавното радио, след като ЗАНУ-ПФ обвини командващия армията в предателство. Това породи слухове за преврат.

Днес обаче командващият ген. Константино Чивенга заплаши да се намеси, за да прекрати чистката на неговите съюзници в ЗАНУ-ПФ.

Ген. Константино Чивенга. Снимка Уикипедия

Войници завзеха сградата на радио Зет Би Си - националното радио и главен рупор на Мугабе, и предложиха на служителите да я напуснат. Няколко души от персонала са били малтретирани.

Малко след това три взрива разтърсиха центъра на града.

Робърт Мугабе, наричан Великия старец на африканската политика, управлява Зимбабве от 1980 г. насам. Но докато на Черния континент го тачат, на Запад го смятат за диктатор, чието катастрофално управление на икономиката и желанието да удържа властта дори чрез насилие са съсипали една от най-проспериращите държави в Африка.

Всичко започна заради Крокодила

Емерсън Мнангагва-Крокодила.

Страната е в несигурност от понеделник, когато Константино Чивенга заяви, че е готов да се намеси, за да прекрати чистката на поддръжниците на уволнения вицепрезидент Емерсън Мнангагва.

Само допреди няколко месеца Мнангагва, по прякор Крокодила, бе фаворит за наследник на патрона си Мугабе. Преди седмица обаче той бе уволнен, за да може 52-годишната Грейс Мугабе да си проправи пътя към наследяването.

Според южноафрикански медии Крокодила, който избяга след уволнението си, се е завърнал в Зимбабве след военния бунт и се ползва с подкрепата на армията.

Безпрецедентното изявление на Чивенга показва ожесточаването на борбата за наследяването на Мугабе, който е единственият лидер на Зимбабве, след като тя получава независимост от Великобритания през 1980 г.

По-късно Чивенга даде на зимбабвийското ръководство ултиматум с 4 искания, уточни АП. Освен за прекратяване на партийната чистка се настоява Робърт Мугабе и привържениците му да се откажат от "безотговорни изказвания" по адрес на военното командване, да осъдят "контрареволюционните елементи" в политическата върхушка и да дадат на всички членове на ЗАНУ-ПФ равни възможности за учатие в извънредния партиен конгрес.

Вчера Мугабе е председателствал редовната седмична среща на правителството. По-късно от ЗАНУ-ПФ съобщиха, че той обвинил Чивенга в "предателско поведение, целящо да разпали бунт".

Ден по-рано шефът на армията дал ясно да се разбере, че военните отказват да приемат уволнението на Мнангагва, който като почти всички генерали е ветеран от войната за независимост, и предполагаемия възход на Грейс Мугабе - някогашна секретарка в машинописния отдел на правителството.

Досега нито Робърт Мугабе, нито съпругата му са отговорили публично на изявленията на Чивенга. Държавните медии не са публикували думите на генерала. В. "Хералд" публикува част от изказванията му в профила си в туитър, но след това ги изтри.

Готови да умрат за вожда

Кудзай Чипанга - лидерът на младежкото крило на ЗАНУ-ПФ, което подкрепя Грейс Мугабе, обвини Чивенга в подкопаване на конституцията.

"Защитата на революцията и нашия лидер и президент е идеал, за който живеем, и е принцип, за който, ако трябва, сме готови да умрем", заяви той в партийната централа в Хараре.

Възходът на Грейс Мугабе породи конфликт между нея и ветераните от войната срещу Великобритания. Те имаха привилегирован статут допреди две години, когато започнаха да критикуват Мугабе заради лошото икономическо управление.

През последната година хроничният недостиг на долари предизвика огромни опашки пред банките и икономически и финансов срив. Според мнозина ще се повтори ситуацията от 2007-2008 г., когато инфлацията достигна до 500 милиарда процента.

Внесените стоки са на изчерпване, а икономистите твърдят, че инфлацията в момента е 50 на сто месечно.

Според разузнавателни данни, видени от Ройтерс през тази година, Емерсън Мнангагва планирал да съживи икономиката, като върне в страната хиляди бели фермери, прогонени от земите им преди близо 20 години, и като установи отношения със световни финансови институции.

Анализатори смятат, че какъвто и да е резултатът от метежа, армията би искала да представи своите действия като нещо различно от преврат, за да не бъде критикувана в рамките на изградения стереотип за Африка след студената война като за континент, където споровете за политическата власт се решават от генералите.

"Мъдрият" Мугабе срина Зимбабве

Робърт Мугабе е най-старият президент в света в момента. Преди време той заяви, че смята да участва в изборите за държавен глава догодина и да управлява до 100-годишна възраст.

Мугабе управлява от 1980 г., веднага след обявяването на независимостта. Тогава той става премиер, но правомощията му са по-големи от президентските. През 1987 г. е ликидиран премиерският пост и Мугабе става държавен глава.

Под неговото "мъдро" ръководство процъфтяващата някога Южна Родезия се превърна в една от страните с най-ниски доходи в света.

В резултат на хиперинфлацията бе отпечатана банкнота от 100 трилиона зимбабвийски долара. По номинална стойност тя отстъпва само на пуснатата през 1946 г. в Унгария банкнота от 100 квинтилиона пенгьо.

Съвсем естествено, виновни за всичко това са белите, наследници на някогашните британски колонизатори. Макар че те останаха в Зимбабве едва 130 000 - само 1 процент от 13-милионното население. Важното е обаче, че Мугабе е жив и здрав и продължава уверено да води страната си към светлото бъдеще. Така поне твърдят от близкото му обкръжение.