61,6% от австралийците казаха "да" на еднополовите бракове в двумесечна пощенска анкета в страната континент. Както обещаха и преди провеждането на анкетата, управляващите сега ще вкарат решението в закона.

"Трябва да уважим гласа на хората. Попитахме ги за тяхното мнение и те ни го дадоха. Беше недвусмислено и беше впечатляващо", отбеляза премиерът на страната Малкълм Търбул. "Те гласуваха с "да" за справедливост, "да" за любовта."

Той обеща това да стане до края на годината. Още от утре Сенатът започва да обсъжда законопроект, но долната камара се свиква на 27 ноември и вероятно ще има седмици дебати.

38% от австралийците бяха против приемането на еднополовите бракове, но лидерите на кампанията срещу реформата признаха победата на другата страна. Бившият премиер Тони Абът, който също подкрепяше запазването на традиционния брак, поздрави победителите. Единствен лидерът на лейбъристите Бил Шортън заяви, че анкетата по пощата въобще не е трябвало да се провежда.

Любопитно е, че LGBT обществото в Австралия беше до голяма степен против анкетата, страхувайки се от грозна кампания - и дори апелираха към Върховния съд в страната в опит да я спрат. Остра реторика, нацистки символи върху флагове с цветовете на дъгата и хомофобски реклами не липсваха, но в крайна сметка мнозинството австралийци подкрепи исканията на хомосексуални двойки.

Добра новина е, че всички отделни щати също подкрепят гей браковете - от 57,8% в Нов Южен Уелс, до 74% в Австралийската столична територия - Канбера.

Макар запитването да не беше референдум и да не задължава правителството да се съобрази с резултата, 12,7 милиона души участваха във вота от 16 млн. избиратели, т.е. активността беше 79%. 7,8 милиона граждани гласуваха "за". Над 98 000 души са се регистрирали допълнително за вота, рекорд в страната. Австралия традиционно има активен електорат, защото гласуването е задължително - но в този случай не беше такова.