Шефът на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) "наказа" лидерката на БСП Корнелия Нинова с отстраняването й от 1 заседание на Народното събрание. Повод за това стана изявление на Нинова в декларация от името на парламентарната й група, че министър-председателят Бойко Борисов руши институциите. Малко след това Главчев отстрани от заседанието и депутата от БСП Антон Кутев. Нинова е санкционирана за едно заседание, а Кутев - за две.

Лявата страна на залата отговори с викове "Оставка", а после и даде заявка, че ще инициира подписка за това.

"Има начин да поискате оставка, в деловодството. Не сте на пленум на БСП."

Това каза Главчев на депутатите от БСП, които се събраха около трибуната, за да защитят Нинова. Заради суматохата и отказа на социалистката да напусне трибуната и залата заседанието бе прекъснато и Главчев свика извънреден председателски съвет.

Шефът на парламента се позова на текст от правилника, в който е записано, че председателят може да отстрани депутат, който оскърбява Народното събрание, премиера, министрите, президента или други органи на държавната власт.

Изказването на Нинова бе по повод думите на Бойко Борисов, че в парламента има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници:

"Не позволявате ли по този начин да бъдат издадени присъди предварително, подобна на тази, която Цветан Цветанов изказа срещу лекарите. Какво е това? Тотално нарушаване на принципите на правовата държава. Защо позволявате български министър-председател тотално да руши институциите!"

Тук Главчев прекъсна Нинова и я отстрани. Той припомни, че наскоро е предупредил лидера на БСП, че може да прибегне до такава мярка при други нейни изказвания.

Веднага след прекъсването на заседанието цялото депутатско воинство от БСП се строи за трибунка, за да заяви, че ще инициира подписка за оставката на Главчев. Според правилника за това са нужни една трета, или 80 депутати, колкото са и тези на БСП.

"Това е позорен ден за българската демокрация, пореден опит за цензура и ограничаване на възможността опозицията да говори", коментира Жельо Бойчев (БСП).

Малко по-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ определи Цветан Цветанов определи като провокация поведението на левицата и даде заявка, че за оставката на Главчев не се говори в групата. Все пак той даде заявка, че е склонен да подкрепи отмяна на наказанията за Кутев и Нинова.

През юни парламентарният шеф пак беше изпаднал в сходна ситуация. Тогава той оцеля на поста си благодарение на само 4 гласа. "За" отстраняването на Главчев гласуваха 114 депутати  - всички 80 от левицата, 23 от ДПС и представителите на "Воля" на Веселин Марешки. "Против" бяха депутатите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" - общо 118 на брой.

След фиаското и напускането на залата от страна на левицата депутатите направиха поименна проверка и след като се установи, че не могат да съберат кворум се разпуснаха в половинчасова почивка.