Близо 14 месеца след датата на първото съдебно заседание (26.09.2016 г.) и повече от 5 години след самия атентат в Сарафово, делото днес отново не можа да тръгне. Този път пречката бе особено любопитна - промененият "за по-бързо" правосъдие от мнозинството около ГЕРБ Наказателно-процесуален кодекс.

В сила от 5 ноември, всяко дело вече трябва да започва с т.нар. разпоредително заседание. Сегашният парламент прие промяната "на юруш", а според наблюдатели отзад стоят интересите на прокуратурата - съдът да спре да им връща обвинителните актове заради съществени нарушения на процесуалинтите правила (съвсем друг е въпросът, ако актовете са калпави, какво става, б.р.).

На въпросното "стартово" разпоредително заседание всички страни трябва да изразят становище - има ли процесуални нередности, които съдът да посочи на обвинението, подсъдно ли е делото на съда, има ли основание за прекратяване или спиране на наказателното производство и мн. др.

Така според новия НПК, съдия Аделина Иванова - която вече за повече от година "извървя пътя през пустинята": редовно да призове и уводеми за правата им, както и да конституира като частни обвинители до един всичките над 45 израелски граждани, близки на пострадалите и загиналите, както и неколцината близки на българина Мустафа Кьосов... се оказа, че за да даде ход на делото, вече има нов ред.

Тя уведоми страните за променения междувременно НПК, с който ще трябва да се съобразят, тъй като досега делото се води, че не е с даден ход. 

Оказа се, че адвокатката Елза Андреева, която представлява бащата, майката, вдовицата и дъщерята на загиналия български шофьор Мустафа, е болна.

Макар че бащата Ахмед Кьосов изрази воля, че няма против да "го прехвърлят" към друг адвокат - включително и израелския, който защитава правата на пострадалите семейства,  другите 3 жени по традиция не се явиха в София. При това положение те не могат да изразят становище за разпоредителното заседание и не са им разяснени правата по новия НПК.

За да е още по-интересно - срокът всеки да си подготви мнението по въпросното стартово заседание е едноседмичен. Така стана ясно, че въпреки че всички са налице и утре има планирана дата в Спецсъда, това няма как да стане.

С неудоволствие съдийката отложи делото за 19 декември, когато ще е само разпоредителното заседание - задължителен атрибут, за да му се даде ход. Същинските разпити на първите български свидетели ще започнат в най-добрия случай през януари 2018 г.