Руски акаунти в туитър публикували почти 45 000 послания за "Брекзит" в 48-те часа преди референдума през 2016 г., предаде Ройтерс, като цитира публикация на в. "Таймс".

Това сочат изследвания на специалисти на университетите в Суонси и в Бъркли, Калифорния. Те установили, че посланията идвали от профили, регистрирани в Русия.

Повечето от туитовете, проверени от репортери на "Таймс", насърчавали британските граждани да гласуват за излизане на ЕС. Имало обаче и такива, които агитирали за оставане в Съюза. Според То Фам - един от авторите на проучването, "главният извод е, че за целта са използвани ботове и те са оказали влияние".

Изследването проследило 156 252 руски акаунта, в които се споменава хаштагът #Brexit. Един от тях - Svetal1972, публикувал 92 туита между 20 и 24 юни 2016 г. Сред тях имало послание, призоваващо Великобритания "да направи 23 юни нашия Ден на независимостта".

Точно на тази дата се състоя референдумът и с минимален процент - 51,9 на сто, победиха привържениците на "Брекзит". За излизане от ЕС гласуваха 17,4 милиона души. Преговорите за него вече започнаха и Обединеното кралство трябва по план да напусне Съюза на 29 март 2019 г.

16,1 милиона души, или 48,1 процента предпочетоха оставане в ЕС.

Според проучването за кибератаките много от посланията, изглежда, са изпратени от ботове, които са автоматизирани, но в някои от тях има и човешко участие.

Разкритията идват, след като премиерката Тереза Мей обвини на вечеря с кмета на лондонското Сити, че Русия се е намесвала в изборите в страната й и другаде и че създава фалшиви новини. Тя предупреди Москва, че няма да успее да разцепи Европа.

Руски хакери са атакували британската енергийна мрежа, телекомуникациите и медиите през изминалата година, съобщи в. "Дейли телеграф".

Това заяви Сайрън Мартин - шеф на британския Национален център за киберсигурност.

"Москва се опитва да подкопае международната система и дейностите й са причина за безпокойство", каза той.