Поне 5% от брутния вътрешен продукт на страните членки на Европейския съюз трябва да отива за образование. Това предвижда плана за развитие на образованието в общността през идните години, изготвен от Европейската комисия. Целите, заложени в плана, трябва да бъдат изпълнени до 2025 г. Предвижда се увеличаване на финансирането от Европейския съюз за инвестиции в образованието в страните членки. Сега България отделя под 4% от БВП за образование, се твърди в Обзора на образованието и обучението за 2017 г. на ЕК.

"В интерес на всички страни членки е да използват пълния потенциал на образовението да създава работни места и икономически растеж", се казва в съобщението на Еврокомисията.

Предвижда се също взаимно признаване на дипломи за средно и висше образование и сътрудничество при разработването на учебните планове. Сред целите е всички европейци, които завършват средно образование, да имат добри познания поне по два езика в допълнение към майчиния си. Ще се насърчава въвеждането на иновациите и цифровите технологии в образованието.

Сред целите е и създаване на мрежа от европейски университети от световна класа, които да могат да си сътрудничат безпрепятствено чрез обмен на преподаватели и студенти, които да могат да пътуват при възможно най-опростени административни процедури. Програмите "Еразъм " и "Еразъм +" за студентска мобилност ще се разширяват. Ще се създаде и студентска карта на ЕС, за да се предложи нов, лесен за ползване начин за съхраняване на информацията за академичните резултати на всеки студент.

"Едно от най-големите постижения на Европа е построяването на мостове между страните членки със създаване на зона за свободно движение на работници и граждани", коментира заместник-председателят на Еврокомисията по заетостта, икономическия растеж, инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен. "Въпреки това все още има пречки пред мобилността в образователната област. До 2025 г. трябва да живеем в Европа, в която ученето и изследователската дейност не са ограничени от държавни граници."