Може би най-впечатляващите мозайки по нашите земи, останали от римско време, разкриха красотата си в изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж. Експозицията е посветена на Епископската базилика в Пловдив, която представлява кандидатурата на България за включване към Списъка на световното културно и природно наследство на организацията.

 

Церемонията по откриването във вторник вечерта почетоха министърът на културата Боил Банов, кметът на Пловдив Иван Тотев, президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и многобройна публика. Домакин бе посланикът на България във Франция Н. Пр. Ангел Чолаков.

Античният храм, проучен, реставриран и консервиран с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“, е най-голямата раннохристиянска църква в България. Историята на мястото обхваща поне 12 века. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

Базиликата е широка 36 м, дълга над 90 м и е с впечатляваща архитектура – централен и два странични кораба, апсида, нартекс (преддверие) и атриум (открит двор) с колонади. Вътрешността на храма е била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв. м.

„Несъмнено сред най-впечатляващите паметници на културно наследство от римския период, които откриваме под много от днешните български градове, са античните мозайки, украсявали подовете на частни домове на заможни римски граждани или на базилики от периода на ранно разпространение на християнството – заяви на откриването министър Банов, цитиран от пресцентъра на ведомството. – Епископската базилика на Филипопол е паметник, с който България се гордее, но който принадлежи на света. Ето защо Министерството на културата убедено подкрепя инициативата на Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ да разкрият и да социализират базиликата, за да я представят в пълния блясък като част от римското мозаечно наследство на страната ни и достоен кандидат за включване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.”

„Епископската базилика на Филипопол е паметник, с който България се гордее, но който принадлежи на света“, заяви Боил Банов. Снимка: Министерство на културата

Нанси Шилър, президент на „Америка за България“, сподели, че за фондацията е привилегия да подкрепи връщането към живот на античния храм.

„С нетърпение очаквам работата по кандидатурата към ЮНЕСКО, както и да Ви посрещна на откриването на Базиликата в началото на 2019 година”, обърна се към гостите на изложбата Нанси Шилър. Снимка: „Америка за България“

Документите за вписването на Епископската базилика на Филипопол заедно с римските мозайки в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО ще бъдат внесени до края на януари 2018 г., за да може предложението на България да бъде разгледано на сесията на международната организация през септември следващата година.

Площад Славейков