Очаквано докладът на Европейската комисия бе прочетен както дяволът чете Евангелието, но и от двете основни политически формации - ГЕРБ и БСП. Според най-голямата и управляваща партия документът е "мотивиращ" и "обективен", а според опозицията - "тежък шамар". 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов изтъкна като позитив, че в настоящия доклад за първи път не се отправят нови препоръки. "Единственото, което трябва да направим е да продължим започнатото", посочи той. Определи текста като "обективен" и даващ надежда, че механизмът за сътрудничество ще отпадне още от следващата година.

Колегата му депутат - шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, допълни, че докладът бил "мотивиращ" и изрази съжаление, че не е имало време ЕК да отчете работата по измененията в НПК, ГПК и АПК.

"Като цяло сме доволни от доклада", обобщи Цветанов. Но после, по стар маниер, прехвърли отговорността изобщо за наличието на годишните оценки на Брюксел върху левицата:

"Ако нямахме прекъсване в мандатите, нямаше да имаме днес доклад. За 18 месеца управление на Пламен Орешарски съсипаха всичко това, което градихме като авторитет. Върнахме се в начална позиция - доклади през шест месеца. Да им пожелая (на БСП), когато те управляват, да имат такива доклади".

Не така оптимистично гледа на нещата обаче лидерката на левицата Корнелия Нинова. "Докладът на Брюксел е тежък шамар за България", посочи Нинова пред бТВ. По думите й въпреки "целувките" между премиера Борисов и представители на ЕК като елемент от външната ни политика, Брюксел пак не може да заяви, че сме изпълнили напълно всички критерии.

"Излезе 17-ти поред доклад на ЕК, в който ясно е отбелязано, че няма нито една изпълнена препоръка от тези, които бяха определени януари месец. В резултат на това България ще се озове в доста непривичната ситуация - да председателства един съюз, който се съмнява в прилагането на основен принцип в тази държава - върховенството на правото. На този фон въодушевлението на представителите на ГЕРБ е необяснимо“, влезе в синхрон с Нинова и заместникът й в партията Крум Зарков. И изброи слабите страни: "хаотичен законодателен процес, създаващ скандали", "липса на ефект в борбата с корупцията", нито една изпълнена препоръка за десет месеца.

"За 17-ти път ЕК ни каза: Опитайте пак! Този доклад е провал!", каза  в заключение Зарков.

"Вие сте интелигентни хора, които не влизат в тези 80%, за които говори един депутат от БСП. Докладът е пред мен и в него пише, че за първи път нямаме нови препоръки", обърна се в отговор Цветанов към журналистите, правейки препратка към скорошните изказвания на соцдепутата Иво Христов относно умствения капацитет на електората.

От ДПС пък използваха доклада, за да атакуват исканията за реформа в прокуратурата на формацията на бившия правосъден министър Христо Иванов - "Да, България" и приятелската ДСБ. Зам.-председателят на групата на Движението Йордан Цонев изтъкна, че в доклада нямало препоръки към държавното обвинение, освен дребната все пак да има график за реформа в същото това държавно обвинение. Това заключение, според Цонев, разбивало на "пух и прах" идеите за съдебна реформа на десните.

Цветист, както винаги обаче бе председателят на партията Мустафа Карадайъ, който даде обща оценка за доклада като "двойно положително отрицание":

"В българския език можем да използваме едно конкретно понятие, свързано с двойното положително отрицание - да, да, ама, или пък да, бе, да".