Руското Министерство на отбраната стана обект на подигравки и бе принудено да изтрие снимки от сайта си, предаде Нюз.Ру.

То бе уличено, че е представило скрийншот от видеоигра за реални снимки.

 

Вчера ведомството обяви, че американски военни осигурявали прикритие за колон на бойци от "Даеш", напускащи сирийския град Абу Кемал, и пречели на руската авиация да нанася удари по тях. И пусна в сайта си направени от дрон снимки, които обяви за неопровержимо доказателство.

Бдителни потребители на социалните мрежи обаче съобщиха, че една от снимките твърде много прилича на кадри от видеоиграта за смартфони AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron.

Други 4 "неопровержими" доказателства пък се оказаха кадри от видеозаписи, публикувани от иракското Министерство на отбраната през юни 2016 г., когато самолети на Багдад обстреляха обети на "Даеш" край град Фалуджа.

Руските социални мрежи полудяха. По адрес на Министерството на отбраната в Москва заваляха реплики като "срам" и "позор".

Ведомството свали снимките и редактира публикацията си, като съкрати думите, че публикува "неоровержими доказателства". По-късно оттам съобщиха, че се проверява цивилния служител на учреждението, който "погрешно прикачил фотоматериала".

Пентагонът отхвърли обвиненията, че САЩ прикриват "Даеш". Говорителят на американското военно министерство майор Ейдриън Ранкин-Галъуей заяви, че фалшивите снимки имат за цел да дискредитират САЩ и успешната борба, водена от коалицията срещу джихадистите в Сирия.

Москва заяви, че отказът на вашингтонското командване да нанася удари по джихадистките колони на 9 ноември е "обективен факт, регистриран в стенограмите от преговорите", и публикува други снимки от мястото на събитията, които обяви за реални.

Кремъл: Грешки се случват

Президентската администрация в Русия не смята за голям проблем грешката при публикуването на кадрите, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий песков.

"Грешки се случват и няма нищо страшно, ако се коригират своевременно. Не бих преувеличавал значението на тази грешка", каза той.

Той допълни, че виновникът е вече наказан.