Признавам, че не съм отделил достатъчно време за да вникна в детайлите на тази афера. Съгласете се - много станаха на брой тези скандали с разклоняващи се ежедневно скандални новости, свързани с тях. След Харви Уайнстийн, сега Кевин Спейси ... кой е следващият? Някой би казал - какво толкова се впечатляваш, Холивуд е далеч. Не, не е далеч, Холивуд е ключов елемент от нашия свят, от моя свят. Не изключвам напълно конспиративната теория, че някой води война срещу Холивуд - просто, за да си отмъсти за дългогодишната арогантност на "законодателите на киното".

Но дали конспирацията е факт или не - не ме интересува особено. Това, което ме интересува е въпросът: Виновен ли е един човек за извършено деяние в момента, в който е обвинен? Или все още е в сила цивилизованият граждански принцип Innocent until proven guilty (Невинен до доказване на обратното)? Категоричен привърженик съм на строгите наказания за сексуално насилие. То уронва достойнството на човека и съсипва психиката му по-дълбоко от много други форми на брутално насилие. Зная, че сексуалното насилие в различни форми се практикува често - и навсякъде по света. Особена непримиримост е необходима към педофилското насилие - каквото се предполага, че Спейси е упражнил.

Но доказателствата, господа, доказателствата! Спейси бил признал... Вишински може да ръкопляска от ада...

Стана очевидно, че Харви Уейнстийн е разполагал с достатъчно власт, за да притежава всяка млада жена, търсеща кариера в обкръжението му. Но не ви ли притеснява нарастващата опашка от озлочестени през последните 30 години калифорнийки (и не само), които претендират, че са били част от неговия списък с днешна дата? Мнозина сред тях отдавна нямат общо с могъщия продуцент, защо не се обадиха по-рано? Причините може да са различни, но една от тях е сигурна: Харви започна "да кърви" и акулите от целия океан наоколо започнаха да се навъртат, за да откъснат своето парче - да спечелят някой лев и малко популярност.

Законите на тази джунгла са безмилостни. Ако си млада актриса трудно ще избягаш от някой Харви, но ако си Харви или Спейси и са те напипали "в крачка" - ще те съблекат до голо и ще те изритат. Въпросът е кой свидетелства за истината? В цивилизования свят това е безпристрастното съдопроизводство - не Холивуд, не Туитър, не жадните за сензации медии.

Съдът, господа, станете, ако обичате! Плъзгаме се опасно надолу.

Особено ние, които никога не сме разполагали с тези гаранции за съдебна безпристрастност, с които разполага Америка или западна Европа.

Когато преди 15-ина години гледах шоуто на процеса срещу О' Джей Симпсън, видях, че публичната сензация удави общественото изискване за справедливост - независимо от обстоятелствата. Съдът постепенно се превърна в гладиаторска битка между адвокати и лобисти, в която мнението на публиката получи опасно много власт.

В случаите с Холивуд заплахата е още по-пряка и тревожна - тя ни връща във времената на "съда на Линч".

Коментарът на Огнян Минчев е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.