Дебютантът на финалите на ATP в Лондон Григор Димитров е на полуфинал! Подкрепян от стотици българи в зала "О2 Арена" първата ни ракета не даде никакъв шанс на Давид Гофен (Белгия) - 6:0, 6:2 за едва 73 минути.

В петък Гришо играе срещу Пабло Кареньо Буста, а в събота ще спори за място на финала в заключителния за годината тенис турнир. Тепърва ще разберем и другите полуфиналисти, първи място във фазата на елиминациите спечели Роджър Федерер.

На равнище ATP двамата с Гофен бяха играли четири пъти, като балансът бе 3:1 в полза на българина. Те спечелиха първите си срещи на британска земя, съответно срещу Доминик Тийм и Рафаел Надал с по 2:1.

В ранния мач от група "Пийт Сампрас" Григор започна великолепно с лесен сервис гейм. Последва пробив за 2:0 и бързо затвърждаване - 3:0. Докато Гофен се усети какво се случва, Димитров направи още един брейк за 4:0.

Личеше, че съперникът му няма как да му се противопостави до края на първия сет, завършил напълно логично 6:0 за половин час.

Наказателната акция на Григор продължи във втория сет. Той отново грабна откриващия сервис гейм и направи четвърти (!) пореден брейк за 2:0. Тук Гофен показа характер и се опълчи при подаването на Димитров в третия гейм. 

В крайна сметка българинът запази нервите си и успя да се измъкне - 3:0. Белгиецът най-накрая грабна подаването си и намали на 1:3. Той значително подобри играта си и показа, че няма да се предаде лесно.

Гофен затрудни сериозно Димитров и в следващия му сервис гейм, като междувременно успя да вземе още един на своя начален удар.

При 4:2 обаче Григор показа кой е краля на корта днес и лесно дръпна с 5:2. Хасковлията реши да не чака своя сервис и отново проби Давид - този път за последно в мача им днес. Той пропусна първите два мач-пойнта, но не и третия - 6:2 и 2:0.

Страхотен и вдъхновяващ Григор Димитров! Изглеждаше, че няма сила, която да го спре днес. Имаше страхотни уинъри от форхенд и бекхенд, впечатляващи волета, борбени действия в защита... Всичко! 

А най-хубавато е, че това не е най-доброто, на което е способен. Не и като успеваемост на първи сервис, която не бе висока днес. Шестият в ранглистата прибави нови 200 точки, предвид и на резултатите на Тийм и Марин Чилич все по-реална е възможността да посрещне 2018-а под №4 в света.