Само година след Проксима Б астрономи откриха втора планета извън Слънчевата система, която може би е способна да поддържа живот, съобщи Си Ен Ен.

Става дума за Ross 128 b, част от системата на малката звезда Ross 128 в съзвездието Дева. Планетата е уникална с това, че е с размерите на Земята и може да има подобна температура на повърхността. Това би означавало наличие на течна вода.

Все още не е потвърдено дали Ross 128 b е в обитаемата зона на своята звезда. Слънцето й е червено джудже - една от най-слабите и често срещани звезди във Вселената. Ross 128 b е 20 пъти по-близо до нея, отколкото Земята до Слънцето, но в този случай не е проблем и според предварителните преценки на учените, шансът планетата да е обитаема е голям.

Това, което наистина обнадеждава, е фактът, че Ross 128 е "по-тиха" от повечето червени джуджета. Те традиционно заливат планетите си със смъртоносни ултравиолетови и рентгенови лъчи, които затрудняват формирането и оцеляването на живи организми.

Екзопланетата е открита чрез инструмента за издирване на небесни тела HARPS в обсерваторията "Ла Сила", Чили.

Все пак Ross 128 b е на 11 светлинни години от Земята, което означава, че със сегашните технологии един космически кораб би пътувал стотици хиляди години, преди да я достигне. Проксима Б, открита миналата година, е "едва" на 4,3 светлинни години от нас.