Мигрантите, които прескачат оградата, аз щях да върна обратно с два шамара. Това заяви пред бТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Така той коментира филма на Елена Йончева, в който има кадри как бежанци прескачат оградата с Турция.

Каракачанов бе недоволен от това, че Йончева и екипът й не са предприели нищо да върнат прескачащите оградата обратно в Турция.

"Само дето с кафе и локум не ги черпят. Не може ли да вземе една пръчка и да ги върне обратно. Прави им удоволствие да ги снимат", каза Каракачанов.

Според него Йончева не се държи като депутат, а като журналист, който търси евтина сензация.

"Нормално е някъде някой да успее да прескочи оградата по българо-турската граница, но главната цел на оградата е изпълнена – да спира масовото нахлуване на бежанци в България", заяви министърът.

Той все пак призна, че по границата липсват видеонаблюдение и достатъчно екипи. Според него решението е там да се изпрати армията. Каракачанов не отрече, че по границата има и корупция, която няма как да се елиминира изцяло. Важното било по-бързо да се установят охраняващите, които си затварят очите за преминаването на мигранти срещу определна сума.

Каракачанов припомни, че дори Берлинската стена е била преодолявана понякога, макар че там се стреляло "на месо".

С допълнителните 100 млн лв. за отбрана за следващата година ще бъдат създадени нови 1300 щата в армията, за да се компенсира частично недостигът на 5000 души. Каракачанов посочи, че ще поиска оферти и за нови самолети Ф-18 и "Грипен", за да има база за сравнение какво да се купи.