Депутатите от БСП внесоха искането за отстраняване на парламентарния председател Димитър Главчев и обявиха, че напускат парламента до оставката му.

Днес левицата, предвождана от председателя си Корнелия Нинова, внесе 88 подписа при нужни 80, за да се инициира процедура по отстраняваше на шефа на Народното събрание. 80 от подписите са на БСП, останалите - на ДПС. След което Нинова обяви:

"Напускаме парламента до оставката на Димитър Главчев. Ще участваме в заседанията само по три случая - гласуването на тази оставка, дебатите по бюджета за следващата година и вота на недоверие. Ще участваме и в заседания на комисии."

Соцлидерът допълни, че всички червени депутати щели да се позиционират през останалото време в избирателните си райони, за да разговарят с гражданите и симпатизантите си по важни за тях теми. Респективно, щели да платят глобите за неизвинените си отсъствия.

Според парламентарния правилник при неизвинено отсъствие от заседание народният избраник се лишава от дневната си надница. При неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се прави удръжка, равна на две трети от месечното му възнаграждение, а НС поема не повече от една трета от допълнителните му разходи, които се дават за заплати на сътрудници, консултанти, експерти, поддържане на офиси и пр. Ако пък заради липсата на народни избраници не се събира кворум, то на виновниците се удържат 2/3 от дневното възнаграждение.

По маниера на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов Нинова обвини политическия опонент в умишлено подклаждане на напрежението преди европредседателството. Тя разказа как във вчерашния ден, преди заедно с депутата Антон Кутев да бъдат изгонени от Главчев от заседанието, от левицата имали най-добрите намерения да внесат проект за общо решение на Народното събрание за председателството на Съвета на ЕС, подписано от всички депутати на БСП. Вместо това от ГЕРБ предпочели да "минират националното съгласие по приоритетите". 

В отговор Нинова щяла да търси среща с посланиците на страните от ЕС у нас, за да ги информира за "грубото" погаване на граждански права, на свободата на плурализма, на парламентаризма, демокрацията, на европейските принципи и пр. 

Хамид Хамид от ДПС също мотивира искането за оставката на Димитър Главчев със ситуацията от вчера, която показала, че той няма "морално право" да заема повече поста. Той уточни, че за разлика от левицата, движението няма решение да бойкотира трайно заседанията на Народното събрание. А бъдещи действия щели да се обсъждат във вторник.

В отговор Цвета Караянчева от ГЕРБ обяви, че партията стои твърдо зад Димитър Главчев, а отсъствието на БСП от залата изобщо не ги притеснява.

Същата позиция в подкрепа на председателя на Народното събрание сподели и зам.-председателят на парламента Явор Нотев от "Обединените патриоти". По думите му БСП са истеризирали ситуацията с отстраняването на Нинова от заседание, работата на парламента си продължава по план, защото има "сериозна законодателна програма", но работната среда е некомфортна при риск за кворума. Това показвало обидно отношение към институцията. 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки на свой ред заяви, че оставката на Димитър Главчев "не е наша тема", но ако иска оставка на депутата от БСП Иво Христов - партията му ще я подкрепи. Все пак на въпроса как ще гласуват по исканата оставка на парламентарния председател Марешки обяви, че още няма решение. Според него само той и депутатите му били в парламента, "за да работят".