Турция очаква останалата част от обещаните 3 милиарда евро от Европейския съюз по мигрантската сделка до края на 2017 г., заяви външният министър Мевлют Чавушоглу в реч пред парламента в Анкара. Най-късно до края 2018 г. Анкара трябва да получи нови 3 милиарда от блока, каза още той.

Европейският съюз е "на път да изпълни ангажимента си" и да преведе останалата част от трите милиона до края на годината, се казва в официално съобщение на Еврокомисията. От октомври един милион от най-засегнатите сирийски бежанци получават пари от ЕС всеки месец. Около 25 700 търсещи убежище са разселени по споразумението, прието през 2015 г., отчита още Еврокомисията.

Европейските институции изтъкат, че гръцките власти трябва да осигурят ефективен механизъм за връщане на мигрантите по споразумението с Анкара. От март 2016 г. едва 1969 души са върнати от Гърция в Турция.

Споразумението предвижда връщане на незаконно пристигналите мигранти от гръцките острови в Турция, а ЕС да приема по един сирийски бежанец за всеки върнат мигрант. Блокът трябва да подкрепи Анкара финансово. Според първоначалното споразумение ЕС трябваше да ускори отпадането на европейските визи за турски граждани, но заради неспазването на човешките права развитие по този въпрос няма. През октомври Съветът на ЕС предложи орязване на предприсъединителните фондове за Турция.

Общият брой на мигрантите, пристигащи през основните маршрути, е намалял с 63% в сравнение с миналата година, обяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Близо 31 500 души са разселени от Гърция и Италия, които са подложени на най-голям миграционен натиск.

Доверителният фонд за Африка, създаден да подпомогне ограничаването на миграционния поток от Африка към Европа, е осигурил медицински грижи за хиляди мигранти на територията на Либия, отбелязва още Аврамопулос. 15 000 мигранти, включитено 10 000 от африканската страна, са върнати по родните си места доброволно с подкрепата на Международната организация за миграцията.

Арестувани са над 100 трафиканти на хора от Нигер през първата половина на 2017 г.

Целите, които Еврокомисията залага в миграционната политика на Съюза, включват изпълнение на задълженията на страните членки към доверителния фонд за Африка. Те са внесли във фонда 1.75 милиона евро, което не е достатъчно, отбеляза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в речта си след срещата на върха в Брюскел през миналия месец.