Реформаторският блок и "Глас народен" въстанаха срещу "обединението между ГЕРБ, БСП и ДПС за реставрация на комунистически тези и дискредитирането на приватизацията - реформата, довела до превръщането на България в пазарна икономика и освободила стопанската инициатива".

"Свидетели сме на безпрецедентно обединение на ДПС, БСП и ГЕРБ зад опита за дискредитиране на най-важната политическа и икономическа реформа в България - приватизацията, довела до установяване на пазарна икономика и свободна стопанска инициатива.  Досега това беше неизменен политически патос на БСП, който предложението на ГЕРБ днес превръща в легитимна политическа алтернатива, отричаща ползите от всяка реформа, която привежда икономиката и обществото в състояние на ефективност", заяви говорителят на Блока Петър Москов. 

По думите му акцията на ГЕРБ с предложение за промяна в конституцията за отмяна на давността за разследване на приватизационни сделки е продължение на популисткото внушение за "добрия комунистически режим и настъпилата след това пълна разруха".

"В процеса на приватизация безспорно са допуснати грешки, а вероятно и престъпления, за което има процедура за носене на наказателна отговорност. За разлика от законовия ред инициативата на ГЕРБ се вписва в цялостната посткомунистическа риторика за реабилитация на комунизма и за тоталната дискредитация на приватизацията като задължителна стъпка за създаване на пазарна икономика в България", добави Москов.

По думите му това е популистки капан, а целта е всеки, който дръзне да се простивопостави на идеята на ГЕРБ, която по същество е "опит да се фалшифицира най-новата история на България", да бъде причислен към "редиците на крадците и корумпираните". Реформаторите обаче нямало да замълчат за този опит.

"Твърдението за 30-милиардното комунистическо благо и добруващо общество, което режимът е оставил след себе си и което впоследствие е откраднато и приватизирано за едва 3 милиарда, е най-голямата „фалшива новина“ за последните десетилетия", декларира Москов. 

Той и колегите му от Реформаторския блок отдадоха поведението на ГЕРБ на "натиск" от страна на коалиционните му партньори от "Обединени патриоти" и в частност на присъствието на "Атака". Според Блока обаче всяка партия с претенции да е дясна и участваща в ЕНП би трябвало да застане непоколебимо зад тезите, че "комунизмът е фундаментално зло, което в икономически план доведе държавата до фалит" и че "няма „фамилно злато“, което струва 30 милиарда и е завещано от комунизма на България, защото наследеното от този режим е банкрутирала държава с мораториум върху външния дълг и тотално неработеща икономика".

Според Москов акцията на ГЕРБ и прегръщането на комунистическата реторика дава сигнал към всички честни български и чужди инвеститори да не влагат парите си в българската икономика. А това отваря вратите за прокорупционни капитали.

По думите му, ако все пак мнозинството реши, че ревизията на прочита на ключовите моменти е по-важна от привличането на инвестиции, то конституцията трябва да се промени в посока на отпадане на давност за възможните престъпления във всички сфери, нанесли или нанасящи безспорни тежки вреди на обществото. И изброи: престъпленията на комунистическия режим, включително насилствената национализация, които ликвидираха демокрацията, човешките свободи и предприемачеството за 45 години в България, престъпленията, свързани с разграбването на активите на  българските външнотърговски дружества от края на 80-те и началото на 90-те години, давността за престъпленията в банковата сфера от средата на 90-те години. Той припомни, че за фалитите на 9 банки по времето на Жан Виденов и до днес няма нито един осъден и вероятно давността е една от причините за това. 

"Оставянето на давността за престъпленията на комунизма и избирателното й премахване за други престъпления по конюнктурни причини ще демаскира управляващото мнозинство като популистко и прикриващо мимикрията на червения политически елит в икономически", декларира Москов от името на РБ и "Глас народен". 

Заради действията на ГЕРБ, подкрепени от БСП и ДПС той подчерта необходимостта от "единна и силна реформаторска десница, която чрез силно присъствие в парламента и в институциите да може ефективно да противостои на подобни реставраторски опити". Според него настоящият резултат е плод на "слабостта и разцеплението на реформаторската общност".

При обявяването на идеята на ГЕРБ за промяна в конституцията заради приватизацията Данаил Кирилов отговори отрицателно на въпрос на Клуб Z дали  партията му ще предложи и отпадане на давността за престъпленията на комунизма. Мотивът - възможно е по такива текствове да няма нужния парламентарен консенсус, нужен за ремонт на основния закон.