Войник от КНДР успя да избяга през най-строго охраняваната граница в света и стигна до Южна Корея. Бягството беше определено от световните медии като успешно. Войникът обаче е бил прострелян пет пъти и се бори за живота си в южнокорейска болница, казват местните власти пред агенция Yonhap.

Раненият мъж е намерен от южнокорейски отряд, патрулиращ по границата. Той е бил невъоръжен и е носел униформа на нисш военен. Името му все още не е оповестено. Властите в Южна Корея смятат, че мъжът е прекосил демилитаризираната зона с превозно средство, но то се е повредило и войникът е трябвало да измине последните метри без прикритието на автомобил.

Раненият мъж е закаран с хеликоптер в болница, където лекарите се борят за живота му.

Войникът е един от близо 30-те хиляди севернокорейски дисиденти, които са се опитали да избягат от режима в Пхенян от края на Корейската война.

Много рядко севернокорейци успяват да прекосят границата. В демилитаризираната зона ги чакат противопехотни мини и картечници, които целят да попречат на бегълците да стигнат живи до границата.

Спасеният от южнокорейски граничен патрул войник е избрал един от най-опасните маршрути за бягство от Северна Корея. Малко дисиденти прекосяват демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея. Той е преминал близо до Панминджон, където заради туристите са разположени още повече военни.

Най-често бегълците избират по-безопасния път през Китай. Дисидентката Ели Ча разказва пред Global News за своето бягство - през Китай, Виетнам, Лаос и Тайланд, откъдето получава разрешение да замине за Южна Корея. Този път за бягство обаче също крие рискове - ако гражданин на Северна Корея остане твърде дълго в Китай, има огромен шанс местните власти да го върнат на режима в Пхенян, където го чакат поне 5 години трудов лагер и изтезания. Според ООН неуспелите бегълци често са екзекутирани.

Американецът, който бяга в КНДР

По-изненадваща обаче е постъпката на американски гражданин, който се е опитал да премине границата, само че от Южна към Северна Корея. 58-годишният мъж от Луизиана пристига в Сеул в петък. Малко по-късно той е задържан от южнокорейски граничен патрул точно преди да премине границата.

Пред властите американецът обяснява, че е искал да отиде в Северна Корея "по политически причини". Какви са те, все още не е ясно. Мъжът ще бъде разпитан от южнокорейското разузнаване, съобщава британският в. "Телеграф".

САЩ забраниха на гражданите си да посещават Северна Корея през септември след смъртта на американца Ото Уормбиър, който беше задържан, докато е на туристическа обиколка в КНДР.

Студентът беше осъден на 15 години трудов лагер, защото се опитал да вземе пропаганден плакат от хотел в Пхенян. През юни той беше освободен и върнат в САЩ заради тежкото му здравословно състояние. Уормбиър изпадна в кома и почина седмица след завръщането си в родината си. Аутопсията установява тежки поражения по нервната система на студента, но не е ясно от какво са причинени.