Промените в закона за банковата несъстоятелност, свързани с фалита на КТБ и внесени от Делян Пеевски. Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, си прокaраха път към гласуване в пленарна зала. Законопроектът бе одобрен на първо четене от парламентарната правна комисия.

Очаквано "за" гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Воля", а тези от БСП се въздържаха. Цонев и Хамид обясниха, че чрез закона ще бъдат удряни само фирмите бушони и прихващанията чрез цесии.

В началото на заседанието Филип Попов (БСП) поиска отлагане на точката, докато се получат становища от финасовите институции  - БНБ, Министерство на финансите, КФН и т.н. Предложението му не бе възприето.

Язвителна реплика от страна на Йордан Цонев предизвика обяснението, че председателят на "Да, България" Христо Иванов е изразил отрицателно становище по законопроекта.

"Това не ме вълнува изобщо", отсече Цонев.

И в края на заеданието поясни, че Христо Иванов не може да си позволява да дава отрицателнио становище, защото нищо не бил направил по казуса КТБ в мандата си като правосъден мнистър във второто правителство на Бойко Борисов.

Положително настроени към проекта бяха от Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците. Според тях той ще им развърже ръцете, за да удовлетворят исканията на 8 хил. вложители в банката.

Основният дебат се състоя около т.нар. обратно действие - ще могат ли да бъдат разваляни сделки, които вече са в ход. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов също изрази резерви, но пък даде заявка за съпричастност и припомни, че през 2014 г. парламентарното мнозинство успя в движение да прекрати подобен род сделки.

Депутатите се разбраха, че текстовете имат нужда от сериозно прецизиране и можело да ангажират и Съвета по законодателство към парламента. Хамид Хамид обясни, че основната идея е да се атакуват само кухи дружества, чрез които са придобити активи на КТБ, а тези, които са извършвали плащания, ще се считат за съвестни и няма да попаднат под ударите на закона. Във връзка с медийните публикации, че целта на промените е придобиването на "Дунарит", Хамид ги отхвърли, тъй като там имало извършено плащане от 58 млн. лв, което освобождавало сделката от включване в черния списък.