Лидерът на СДС Божидар Лукарски коментира пред бТВ идеите на ГЕРБ за промени в Конституцията, с които да отпадне давността за престъпленията, свързани с приватизацията. Лукарски заяви, че трябва да се спре с романтичното говорене за това как на 10 ноември 1989 г. България е била цветуща държава, а след това преходът и най-вече приватизацията са разрушили страната.

"Винаги сме били за върховенството на правото. Редно е когато има престъпление, то да се наказва. Сигурно по време на приватизацията са се случили доста нередности", призна Лукарски.

Според него обаче от ГЕРБ, които са дясна партия, влизат в комунистическа риторика.

"БСП винаги е дамгосвала приватизацията като най-тежкото нещо, което се е случило на прехода. Твърдят, че 10 ноември е заварил една цветуща България, с невероятна икономика. Можехме да носим само дънки "Рила" и най-западната държава до която можеше да стигнем беше ГДР. 10 ноември завари една фалирала България, с нулев кредитен рейтинг. Приватизацията не е разрушила златното наследство от комунизма. Тази романтика, която се прокрадваше в някои изказвания мен като десен политик доста ме притеснява", каза Лукарски.

Според него тази инициатива цлеи да удари управлението на Ивано Костов. Лукарски обаче припомни, че приватизация е имало и преди, и след Костов. Като пример Лукарски посочи "Булгартабак", ЕРП-тата, БМВ.

"Това беше едно от основните и най-важни условия да станем членки на ЕС. В Сърбия все още не е довършен този процес и това прави невъзможно влизането й в ЕС. Хърватия икономически беше по-добре от България, но недовършената приватизация бе една от причините да стане член на ЕС по-късно", каза Лукарски.

Той припомни, че по време на прехода България на два пъти фалира - при правителствата на Андрей Луканов и Жан Виденов. А по времето на Виденов фалираха 9 банки, за което няма нито един осъден. Спроед Лукарски всичко това е по-скор пи ар ход на ГЕРБ. Той смята, че тази промяна на Конституцията едва ли ще мине през парламента и през Конституционния съд. Според него правителството търси изместване на злободневната тема за корупцията и съдебната реформа.

"Цялата ми същност се бунтува срещу това, че престъпленията на комунистическия режим, национализацията, които унищочижа икономиката, отпаднаха по давност", заяви Лукарски.

За бъдещото дясно обединение той заяви, че СДС няма да прокарва разделителни линии и е оптимист.