"С България сме не само приятели, но и съюзници."

Това каза днес в родната си Струмица македонският министър-председател Зоран Заев в интервю за Би Ти Ви, което показа обръщане на 180 градуса на политиката на Скопие спрямо София.

Македония ще ратифицира договора за добросъседство с Бългрия до края на тази година, каза Заев.

Според него вече няма проблем да се наречеш българин в Македония и да бъдеш назначен в държавната или в местната администрация. 

Яне Сандански и Гоце Делчев са личности от общата ни история, каза още македонският премиер в интервюто, което премина без превод. По думите му "разговаряме на езика, на който се разбираме".

Той нарече проекта за паметници в центъра на Скопие "символ на корупцията" и обеща независимо правосъдие за предишните управници, при които избухна скандал за масови незаконни полицейски подслушвания и които успяха по думите му да скарат Македония с всичките ѝ съседи. 

Заев изрази воля да намери взаимно приемлив изход на дългия спор с Гърция за името на бившата югорепублика.

"Македония премина през тежка политическа криза, която ние, гражданите на Македония, искаме да не се повтаря", каза Заев, посочвайки, че повече страната му не бива да допуска да има журналисти и опозиицонери в затвора.

Заев обеща, че в Македония вече "законът да важи за всички" да има "независима съдебна процедура, където политиците няма да имат никакво влияние".

"Много работи се промениха в Македония, първо е свобода", каза премиерът. "Македония беше скарана с всичките си петима съседи, сега е приятелка с всички пет съседи. С България не само сме приятели, но и съюзници."

Социалдемократът Заев припомни, че при предшественика му Никола Груевски, лидер на ВМР-ДПМНЕ, бяха подслушвани повече от 20 000 души и посочи, че вече има не само обвинителни актове, но и присъди.

"Зоран Заев няма да вдигне телефона на съдиите да издават присъди", каза той, добавяйки, че очаква Груевски да отговаря за делата си, докато е бил на власт.

Вече лидер на главната опозиционна сила, Груевски се обявява срещу договора за добросъседство с България и иска референдум за ратифицирането му.

 "Ако питате Груевски какво иска, и той не знае какво иска", коментира Заев.

"Ние говорим и на български, и на македонски, и на струмички диалект, говорим на езика, на който се разбираме", каза Заев на въпрос на водешия Антон Хекимян за езика на разговора. 

"Македонският народ има своя история, демократично право на всеки народ е да се самоопредели", добави премиерът. 

В същото време той посочи, че "цар Самуил не се е наричал българин или македонец, а син на Господ".

Заев обеща в учебниците по история в страната му да бъдат заличени изразите "фашисткият български окупатор", отнасящи се за периода на Втората световна война. 

"В духа на приятелството това трябва да бъде поправено, ако го има. Самият фашизъм не е свързан с нациите, а с политици", каза Заев. "Ако е останало, се дължи на невнимание. Македония и България са искрени приятели... Яне Сандански и Гоце Делчев, личности от нашата обща история... Вече няма проблем да се наречеш българин в Македония."

Премиерът осъди унищожаването на български паметници от войните и го нарече "израз на неприятелство".

Мегаломанският архитектурно-скулптурен проект, възхваляващ античната македонска история, е струвал на данъкоплатеца в една от най-бедните страни на Балканите 700 милиона евро, каза Заев, наричайки проекта "символ на корупцията".

"В Македония се строеше в барок, за да ни върнат в Средновековието", каза той.

Заев заяви, че подписвайки договора за добросъседство с българския му колега Бойко Борисов, са доказали, че не им трябва посредник да се разберат.

Той изрази увереност да намери компромис в спора с Гърция, която смята, че името на бившата югорепублика предполага териториални претенции, тъй като съвпада с името на северната гръцка провинция с регионална столица Солун.

"Знаем, че северният регион на Гърция се нарича Македония. Ние нямаме проблем с това", каза Заев. "Окей, ке го найдеме начинот как да се разберем."

"Аз съм политик който има намерение да го реши този проблем", каза той.

Развиването на обща инфраструктура трябва да бъде приоритет за целия регион, не само за Македония и България, каза Заев.