Мащабната данъчна реформа на Доналд Тръмп мина първата законодателна бариера. Тя бе одобрена от Камарата на представителите, предаде Ройтерс.

"За" гласуваха 227 конгресмени, а "против" - 205.

Оттук насетне обсъждането се премества в Сената, където обаче предстои люта битка, предрича Ройтерс. Членовете на горната камара също имат свой данъчен план, но той доста се различава от този на конгресмените. Най-горещо ще бъде след Деня на благодарността, който се пада на 23 ноември. Снощи специална комисия в Сената довърши законопроекта за данъците.

Четирима сенатори републиканци са се противопоставили открито на данъчната реформа, съобщи сп. "Тайм". Причината е, че според тях тя ще раздуе още повече федералния бюджетен дефицит.

Преди гласуването в Камарата на представителите Тръмп отиде в Капитолия и призова републиканците бързо да одобрят проекта. Ако това се случи, президентът ще постигне първия си сериозен законодателен успех след избирането му преди година.

Мащабният план за всестранна реформа на американската данъчна система бе един от главните пунктове на предизборната програма на Тръмп. Президентът смята, че така ще бъде възродена икономическата мощ на САЩ. Тази реформа е най-сериозната през последните 30 години.

Ето какво включва тя:

• Увеличаване на необлагаемия минимум за един човек до 12 000 долара годишно, а за съпрузи - до 24 000 долара;

• Вместо 7, както е сега, да останат 3 ставки за подоходно облагане в размер на 12, 25 (за дребния бизнес) и 35 на сто (таван за индивидуални лица). Което означава, че ще бъде намалено данъчното бреме и за най-богатите американци, тъй като в момента максималната ставка е 39,6%;

• Намаляване на корпоративния данък от 35 на 20 на сто. Тръмп искаше да го намали дори до 15%. В момента ставката за този вид данък в САЩ е сред най-високите в развитите световни икономики;

• Отмяна на данък наследство, когато става дума за семейни предприятия.

Тръмп нарича плана си "историческо намаляване на данъците за американския народ". А съществуващата система смята за "огромно бреме, препятстващо икономическия растеж".

Главните причини, поради които редица конгресмени и сенатори се противопоставят на президентския план, е, че в него малко се споменава за сметка на какво ще бъде попълван федералният бюджет. Опасенията са, че реформата ще увеличи още повече външния дълг на страната, който в момента е 20 трилиона долара.

В началото на седмицата близо 400 американски милионери и милиардери поискаха в писмо до Конгреса данъците им да бъдат увеличени. И предупредиха, че в момента неравенството в САЩ се връща към измеренията от 20-те години на миналия век.