България и Република Македония имат обща религиозна история. Българската православна църква има шанса да се превърне в църква майка на Македонската православна църква (МПЦ) със самото ѝ признаване.

Това заяви пред бТВ митрополитът на Струмица Наум.

Той добави, че по политически причини все още не е призната автокефалността на МПЦ.

„Изпратихме писмо до Светия синод на БПЦ, където да бъде обсъден въпросът с признаването на Македонската православна църква – Охридска архиепископия от Българската православна църква. Чакаме отговор от българския Синод.

Смятаме, че по политически причини не е призната автокефалността на МПЦ. БПЦ има шанса със самото признаване на МПЦ да стане църква майка на МПЦ. Това е рядък исторически шанс, който БПЦ не трябва да го пропусне“, категоричен е митрополит Наум.

Той подчерта, че Република Македония и България имат обща религиозна история.

„Ние сме били част от Българската екзархия. Хората тогава (в края на XIX – началото на XX век, бел. ред.) са били разделени между Екзархията и Цариградската патриаршия, но повечето - 95%, са били екзархисти“, припомни македонският владика.

Той подчерта голямото значение на договора за добросъседство между Република Македония и България, който беше подписан на 1 август 2017 г. от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов за развитието на двустранните отношения, включително за църковния диалог. Но го нарече само началото.

В същото време митрополит Наум изрази съжаление, че това, което политиците са направили, не е било сторено вече от архиереите.

„Църковните лица трябваше да бъдат преди политиците“, категоричен е той.