Северна Корея може би строи подводница, способна да носи балистични ракети. Това предположение изказват американски експерти в статия, която помества днес вашингтонският аналитичен сайт "38 Норт", предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според специалистите, анализирали сателитни снимки от 5 ноември, подводницата се строи в т. нар. Южна корабостроителница Симпхо на източното крайбрежие на КНДР. Кадрите показват два цилиндрични обекта, които може да са част от външния корпус на подводница. Диаметърът на единия е близо 7,1 м, а другият - конусообразен, се стеснява от 7,1 на 6,1 метра. Въз основа на тези данни те правят извода, че Северна Корея създава подводница от клас "Симпхо", способна да носи балистични ракети.

Експертите заявяват, че на разположен недалеч стенд за изпитания се вижда кула със закрепено на нея съоръжение, напомнящо пусков контейнер. Според тях наоколо не се виждат признаци за извършвана дейност, но оборудването може би е знак, че севернокорейците продължават да изпробват механизъм за пуск на балистични ракети от подводници.

Както и през август т. г., експерименталната подводница от клас "Симпхо" и специалният шлеп за изпитания на пусковия механизъм все още стоят на котва. Според експертите обаче те всеки момент може да излязат в открито море по заповед от Пхенян. Въпреки това нищо не показва, че се извършва подготовка за изпитания на балистични ракети "Пукуксон", добавят те.