Приятелска и добросъседска политика спрямо Македония искат българите, твърди изследване на "Тренд"*. Това мнение изразяват 83% от всички анкетирани. Едва 5% са на противоположното мнение и смятат, че политиката на София спрямо Скопие трябва да е остра и дистанцирана.

Отношението към подписания на 1 август тази година договор за добросъседство между двете държави е добро. 69% от респондентите го оценяват като изцяло или по-скоро положително събитие. Отрицателно е мнението на 3% от респондентите.

68% от българите подкрепят присъединяването на югоизточната ни съседка към Европейския съюз, а 60% смятат, че Македония трябва да се присъедини към НАТО. Против това са съответно 10 и 12%.

90% от анкетираните са съгласни, че България и Македония имат общи исторически корени и това трябва да бъде поддържано и защитавано. Същевременно 91% от анкетираните смятат, че България трябва да отстоява културно-историческото си наследство спрямо Македония.

Властите в Скопие трябва да гарантират и да защитават правата на самоопределящите се като българи, мислят 91% от респондентите.

*Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Възложител: Андрей Ковачев, член на Европейския парламент
Размер на извадка1005 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане18.10-26.10.2017 г.
Размер на статистическата грешка: ±3%