Покрай оставката на бившия вече парламентарен шеф Димитър Главчев на заден план остана заявката на „Воля“ да не влиза в пленарна зала, докато соцдепутатът Иво Христов също не напусне НС заради изказването си, че 80 на сто от населението е "дебилно". Това превръща Христов в "златното момче на кворума", както вече се шегуват негови съпартийци, а Веселин Марешки - "в златния пръст".

Лидерът на варненската партия изпълни заканата си още в петък при гласуването на нов председател на парламента, като оттегли депутатите си и те не упражниха вот. От формацията му обясниха, че ще влизат в зала само ако Христов не е вътре и ще излизат всеки път, когато той се появи.

"Разбира се, че не приемаме на сериозно заканите на Марешки, за нас даже е по-добре. Да видим как ще си събират кворума“, коментира депутатът от левицата Антон Кутев. „Да вържем Иво за депутатската банка, Марешки е новият „златен пръст"", шегуваха се колегите на Христов в Народното събрание.

"Без значение дали от нас зависи кворумът или не, ние всеки ден ще ходим на работа, както сме го правили досега. Ще ходим на работа, а няма да подкрепяме кворум", заяви пък лидерът на "Воля".

Без подкрепа от депутатите на Веселин Марешки, управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти имат 122 гласа при нужни 121, за да се крепи кворумът. Но поради служебни и лични ангажименти невинаги всички народни избраници са налице. 

В ситуации като като тази от четвъртък, когато опозицията в лицето на БСП и ДПС направиха показно как се бойкотира пленарно заседание, избраниците от "Воля" в действителност се явяват златен пръст. От левицата не влязоха в зала като продължение на протеста срещу изгонването на лидера си Корнелия Нинова и Антон Кутев от заседания, а от Движението – уж независимо от социалистите, в знак на протест срещу участието на ОП във властта. След няколко преброявания и обявяване на почивки, докато депутатите се съберат, рамо за кворума накрая удариха именно от "Воля".