Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) е започнала разследване на дейността на "КПМГ България" заради одита на отчетите на Корпоративна търговска банка (КТБ), показва справка в сайта на институцията.

Ето и текста на съобщението, което датира от 25 юни:

Поради високата обществена значимост на случващите се събития с „Корпоративна търговска банка“ АД и във връзка с предприетите от страна на Българска народна банка действия за стабилизиране на състоянието ѝ и за защита интересите на клиентите ѝ, да се извърши разследване на дейността на специализирано одиторско предприятие „КПМГ България“ ООД – рег. № 045  по списъка на Института на дипломираните експерт-счетоводители, по отношение качеството на изпълнение на ангажиментите за независим финансов одит на годишните отчети на „Корпоративна търговска банка“ АД за 2009 г., 2010 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г.

Разследването да се извърши от екип, включващ инспектори от КПНРО, външен експерт и контрольор от ИДЕС (б.ред., Института на дипломираните експерт-счетоводители).

Комисията е създадена с промените в Закона за независимия финансов одит, приети от Народното събрание през юли 2008 г. Тя е на бюджетна издръжка и се състои от председател и четирима членове, които се избират от Народното събрание с 4-годишен мандат. В момента председател на институцията е Ваня Донева.

Пред Клуб Z от комисията не дадоха подробности за това кога ще приключи проверката, но заявиха, че ще съобщят за това на сайта си.

През последните дни управителите на "КПМГ България" не могат да бъдат открити за коментар.