Катастрофата край село Микре, при която загинаха девет души, е била между камион и автобус, а не между товарен автомобил и микробус, уточни днес на мястото на инцидента окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков, цитиран от агенция "Фокус".

От Министерството на транспорта съобщиха, че са били проверени и двете фирми - собственици на катастрофиралите транспортни средства. Те притежават всички необходими лицензи и разрешителни за извършване на обществен и товарен превоз.

Фирмата собственик на камиона е "Камаджиев-Милк" ЕООД, а на автобуса -"ВИ-ЕМ" ЕООД. На "ВИ-ЕМ ЕООД" е правена комплексна проверка в края на 2016 г., при която не са били констатирани нарушения.

Водачите на камиона и на автобуса са притежавали всички необходими документи за упражняваната от тях професия - професионална компетентност и квалификации, психотест, стаж и др.

На 48-годишния шофьор на автобуса, който също е починал, преди месец му е бил съставен акт за претоварване. Тогава той е превозвал двама души повече от разрешеното. В хода на проверката е установено, че фирмата превозвач на автобуса не е подала заявка за случаен превоз, съгласно чл. 68, ал. 1 от Наредба 33, от което следва Акт за административно нарушение съгласно чл.105 от ЗАП, финансова глоба в размер на 200 лв., съобщава БГНЕС.

Пернишката фирма, собственик на буса, разполага с още 15 такива такива превозни средства.

Към момента инспекторите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" все още нямат достъп до автобуса, за да установят редовността на тахошайбата, пътните листове, застраховките и други.

Разследващите не изключват, че шофьорът на автобуса може да е заспал, или да му е прилошало.

Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков уточни, че според показанията на шофьора на камиона, автобусът внезапно е навлязъл в неговото платно. "Каква е причината за катастрофата на този етап не можем да кажем, тъй като вървят първите процесуално-следствени действия, извършва се оглед", коментира Вълков. Като възможност се разглежда и прилошаване, или здравословен проблем на водача на автобуса има хипотеза за насрещно навлизане и неправилно изпреварване, но не може към момента да се вмени вина на единия или другия водач. Ситуацията се изяснява. Пътният участник е изключително тежък.

На въпрос дали ще бъде разпоредено по-засилено полицейско присъствие в участъка, станал инцидента, заради честите произшествия там, директорът на "Националната полиция" Христо Терзийски отговори, че в този участък полицейското присъствие е факт. "Но разберете ни и нас – ние не можем да поставим полицейски патрули на всеки километър. Ние също искаме нашите близки, роднини и деца да не стават жертви на войната по пътищата", допълни той. Терзийски каза още, че от Пътна полиция-Ловеч са вдигнали много броят на наложените санкции.

Свидетели на катастрофата има, но те в момента са в болница, тъй като са изпаднали в шок, уточниха още на пресконференцията. Шофьорът на камиона е в операционна зала, пътникът до него е в шокова зала. Движението в района на катастрофата е спряно, служители на Пътна полиция отклоняват водачите по обходен маршрут. Участъкът ще остане затворен до приключване работата на екипите на място. Дирекцията на полицията в Ловеч отвори телефонна линия – 0887593168, на която роднини и близки могат да получат информация за хората, загинали и пострадали при тежкия пътен инцидент.