Зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев определи парламентарните сблъсъци, довели да оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев, като спор между две части на един и същ "болшевишки режим" как да продължат да крадат от данъкоплатците още.

В интервю за БНТ тази вечер извънпарламентарният опозиционер каза, че управляващата и главната опозиционна партия в парламента нямат противоречия по основни въпроси на България като предложената ревизия на приватизацията, избора на парламентарната квота от Висшия съдебен съвет или възстановяването на проекта за АЕЦ "Белене", което би струвало 20 милиарда лева.

"Виждам политическата воля на БСП и ГЕРБ и на техните придатъци ДПС и така наречените патриоти да откраднат тези 20 милиарда лева", каза Кънев, характеризирайки проекта като "руски самовар от 90-те години на сеизмичната площадка на "Белене".

Идеята за преразглеждане на приватизационните сделки той нарече "див популизъм" и добави, че юридическите среди са "дълбинно потресени от това, което се случва в Народното събрание". Той го отдаде на "крайно овълчване на тема корупционни практики ... и крайно ниска култура на хората, които участват в политическия дебат".

Кънев припомни, че никоя от парламентарните партии не иска отпадане на давността за престъпления на комунистическия режим като лагерите на смъртта или т.нар. възродителен процес, нито за организираната престъпност и икономическите кризи след 1989 г. В същото време се декларират намерения за посягане на основно човешко право при демокрацията - правото на собственост. 

"Едни и същи хора извършват едни и същи престъпления през 1985 г. и през 1995 г.", каза Кънев.

Той каза, че извънпарламентарната десница отново търси единство около манифест за активна роля на България като членка на ЕС и за силно политическо противопоставяне на "този болшевишки режим, който имаме днес".