Подписването на договора за добросъседство и сътрудничество между Македония и България е сериозна крачка на лидерство, защото лидерите взимат решения тогава, когато е трудно, заяви днес македонският премиер Зоран Заев в Струмица, на проява, организирана от Института за политика от София, предаде агенция македонската информационна агенция МИА.

"Въпросът е има ли достатъчно смелост, ясна визия и перспектива за взимането на решение. И в Македония, и в България договорът търпи сериозни критики, но ние, като премиери на двете държави, вярваме, че по-големи и по-значителни са придобивките, които ще имат държавите и гражданите", каза Заев.

Той подчерта, че на съвместното заседание на правителствата на Македония и България, което ще се състои на 23 ноември в Струмица, въз основа Договора за сътрудничество ще бъдат подписани още десет нови договора.

"Определени неща в договора заслужават дебати и така трябва да бъде, защото дебатите и критиките са нещо добро за нас, политиците. Засега обаче виждам само придобивки от договора. Пред нас е енергийното свързване с България чрез газопровода и използването на български газ, полза от който ще имат двете икономики", каза Заев.

(БТА)