"Изцяло личен избор... Изцяло личен избор...Изцяло личен избор."

Това се зарече три пъти тази сутрин пред бТВ зам.председателят на ГЕРБ и шеф на ПГ Цветан Цветанов по повод оставката на Димитър Главчев.

И не само това, ами когато Бойко Борисов вчера дошъл в парламента да пита какво правят в създалата се ситуация, бившият вече шеф на парламента, казал: "Аз не искам да съм спирачката или камъчето в обувката, което да спъва председателството".

"Една оставка води до някакво политическо напрежение. Но ние сме партия, която иска намаляване на политическото противопоставяне, а не да го засилваме. С оставката Главчев доказа, че за него е по-важно да има спокойствие."

Цветанов напомни, че един излъчен от ГЕРБ председател се сменя с друг излъчен от ГЕРБ:

"Мога да кажа, че просто се сменя капитанът на един отбор от време на време, за да може отново отборът да бъде в Шампионската лига и да бъдем № 1."

От една страна Цветанов се съгласи, че ако не оставаха 43 дни до председателството, нямало да има оставка, от друга - че "Митко" е жертва на опозицията, обаче от трета...

"Конкретната ситуцаия, ако трябва да я анализираме, надали се налагаше да има най-тежкото наказание – излизане от едно заседание на Корнелия Нинова."

На въпрос - отчита ли с тези думи грешката на Главчев, Цветанов обяви - че "не е много лесно да си председател на българския парламент, когато имаш някой, който непрекъснато създава дрязги и да прави някаква провокация".

"Корнелия Нинова не поиска нищо (в замяна)", зарече се още Цветанов.

На въпроса - може ли да е направена сделка: оставка на Главчев срещу подкрепа на БСП за свалянето на давността за приватизационни сделки, той каза, че не е говорено въобще.

"Цвета Караянчева смятам, че през годините успя и тя да натрупа опит, както всеки един от нас", каза той по адрес на новата председателка, която е „кибритлия”.