Комисията за разследване на химически атаки в Сирия прекрати официално работата си, предаде АФП.

Органът, наречен Съвместен механизъм, се състоеше от представители на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Той обвини режима на Башар Асад, че неведнъж е прибягвал до бойни отровни вещества. Срокът на пълномощията му изтече в полунощ по нюйоркското време (7 ч българско тази сутрин).

Съветът за сигурност на ООН не успя да се споразумее за удължаване на мандата й. Стефан Дюжарик -  говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутереш, потвърди прекратяването на работата на Съвместния механизъм.

Дискусиите в ООН продължиха до последния момент. Консултациите при закрити врати започнаха веднага след заседанието, на което Русия наложи вето на предложената от Япония резолюция за техническо удължаване на мандата на комисията с 30 дни. Това бе 11-ото поред вето на Москва.

Според дипломатически източник са били обсъждани иновативни решения, които биха позволили удължаване на работата на комисията, без да се приема резолюция.

Не е изключено Съветът за сигурност да се събере на заседание, за да възстанови работата на Съвместния механизъм след изтичането на срока на мандата му. Постоянният руски представител Василий Небензя обаче предупреди, че страната му няма да допусне удължаването на работата на комисията в сегашния й вид.