Антонио Ледесма - лидерът на венецуелската демократична опозиция и кмет на Каракас, избяга от домашен арест първо в Колумбия, след което отлетя за Испания, съобщи в. "Ел Мундо".

Той бе посрещнат като национален герой на летище "Барахас" в Мадрид от семейството си и бившия колумбийски президент Андрес Пастрана, който вероятно е уредил бягството. Там бе и испанската евродепутатка Беатрис Бесера, благодарение на която опозицията във Венецуела получи тазгодишната награда "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта.

Ледесма бе преместен под домашен арест в началото на август. Преди това той бе в затвора. Опозиционният лидер е подсъдим от 2013 г. по обвинения в подстрекаване към насилие и опит за преврат.

Бягството на Антонио Ледесма заслужава филм, отбелязва в. "Ел Мундо". Политикът сподели, че е минал през 29 военни и полицейски контролни поста. След което е преминал в Колумбия по международния мост "Симон Боливар". Оттам всеки ден хиляди венецуелци напускат родинта си, подгонени от тежката икономическа криза там.